Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stečaj uživo na TV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2012.

Autor: G. Otašević Izvor: Politika

Stečaj uživo na TV

Vlasnik Televizije Čačak sam obavestio Sud da nema izgleda za normalizaciju poslovanja

Čačak – Iako je Privredni sud prošlog ponedeljka otvorio stečaj nad Televizijom Čačak, zaposleni su odbili da napuste prostorije i isključe signal. Stečajni upravnik Aleksije Kaluđerović uzeo je prekjuče službeni pečat preduzeća i ključeve redakcijskog automobila, i zamolio režiju da prekine program u ponoć između utorka i srede, što se nije dogodilo.

 

– Radnici su u dogovoru sa Štrajkačkim odborom odlučili da ne potpisuju pripremljene otkaze ugovora o radu i da ne napuštaju prostorije dok ne dobijemo mišljenje Agencije za privatizaciju i dok se sve ne razreši na pravno valjan način – saopštio je Zoran Grujović, predsednik Sindikata i ŠO TV Čačak, preksinoć na konferenciji za novinare u studiju.

Osoblje ovog kanala osnovanog 1999. godine – 26 stalno zaposlenih i četvoro honorarnih saradnika – stupilo je 25. juna u štrajk zbog neisplaćenih zarada za četiri meseca. Kasniji pregovori sa vlasnikom TV Čačak, Zoranom Bojovićem, nisu dali rezultat. Posle 18. jula su ŠO i Sindikat Televizije zatražili od Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor sa Bojovićem.

– Samo dva dana posle toga pojavljuje se firma „Provižn” iz Beograda, čiji je vlasnik prijatelj našeg vlasnika, i Privrednom sudu u Čačku predlaže uvođenje stečaja nad TV Čačak zbog neizmirenog potraživanja za licencna prava od 871.781 dinar – kazao je na konferenciji za novinare Predrag Živković, član odbora.

U ponedeljak, 23. jula, vlasnik Televizije je obavestio Privredni sud podneskom da priznaje postojanje razloga za stečaj. Na osnovu toga stečajni sudija Marija Adžemović je istog dana donela rešenje o otvaranju stečaja.

U svom podnesku sopstvenik Televizije navodi da su ukupne obaveze ove kuće 42,6 miliona dinara. Od toga, 14,4 miliona za kratkoročne finansijske obaveze, 14,9 miliona za redovno poslovanje, ostale obaveze 5,2 miliona a dug po osnovu javnih prihoda 8,16 miliona. U prvih šest meseci ove godine preduzeće je ubeležilo gubitak od četiri miliona dinara, dug za plate radnicima iznosi šest miliona. Na drugoj strani, osnovna sredstva Televizije vrede tek 5,2 miliona a potraživanja 3,15 miliona.

Štrajkači su se pre uvođenja stečaja obraćali i gradskom rukovodstvu koje je bilo spremno da avansira deo sredstava po osnovu godišnjeg ugovora sa TV Čačak, ali to nisu iznosi kojima se rešava problem. Televizija je od januara do jula iz gradskog budžeta dobila 1.652.000 dinara na ime mesečnog izveštavanja, i 743.400 dinara za direktne prenose sednica Skupštine.

Stečajni upravnik Kaluđerović dolazio je juče u TV Čačak i još jednom zamolio zaposlene da napuste prostorije i prekinu emitovanje programa.

– Zakon je izričit, i jedna od pravnih posledica stečajnog postupka je prestanak radnog odnosa svih zaposlenih. Oni  su pod stresom, to razumem, ali to je naša realnost – kazao je Kaluđerović za „Politiku”.

Antrfile : Televiziju kupio sinu gimnazijalcu

Zoran Bojović je Televiziju kupio 11. decembra 2009. godine, na ime svog sina koji je u to vreme bio gimnazijalac, po početnoj aukcijskoj ceni od šest miliona dinara. Pored ovog, Bojović je u toku privatizacije kupio i čačanska preduzeća „Agrostroj”, „Seme produkt”, „Ishrana”, „Čačanski glas” i Radio Čačak.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi