Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jubilej "Privrednog pregleda"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2012.

Izvor: Privredni pregled

Jubilej "Privrednog pregleda"

Danas je iz štampe izašao 16000. broj Privrednog pregleda - jubilej kojim se može pohvaliti malo redakcija u Srbiji, ali i na Balkanu.

Ako je tačna konstatacija da je vreme najbolji sudija kvaliteta, onda trajanje Privrednog pregleda potvrđuje istinski kvalitet lista koji se opredelio da uvek bude na strani svojih čitalaca, privrede i privrednika. Zahvaljujući profesionalnom izveštavanju i raznovrsnom sadržaju, Pregled je stekao kredibilitet u javnosti i značajan broj čitalaca različitog obrazovanja, starosti i društvenog statusa. Uvek objektivan i edukativan, spreman da kritikuje, analizira i prognozira, trudio se da svojom uređivačkom politikom olakša poslovanje i učini ga boljim i profitabilnijim.

Stranice Privrednog pregleda godinama su bile otvorene za prijatelje i neprijatelje, za slobodno misleće umove, za drugačije argumente i suprotstavljena mišljenja. Pregled je nudio različite poglede i istinu, pa je valjda to tajna za trajanje i poverenje. Za ovih 89 godina generacije i generacije novinara ispisivale su ekonomsku istoriju Srbije, bivše Jugoslavije i Balkana na preko 400 hiljada stranica. To je najveća knjiga iz ekonomije sa lekcijama o tržištu, komunističkom i socijalističkom upravljanju privredom, do tranzicije i liberalno-finansijske oligarhije. Ta knjiga se još uvek piše novim lekcijama o svetskoj krizi, evru, globalizaciji i ko zna još sve kakvim ekonomskim čudima koje će svet izmisliti. Prvi broj Privrednog pregleda izašao je 4. marta 1923. godine, kada je grupa srpskih studenata u Beču rešila da u Srbiji osnuje ekonomski list po ugledu na tadašnju štampu u Evropi. Bio je to nedeljni list za trgovinu, zanatstvo, industriju i bankarstvo i poljoprivredu. Ako prelista prvi broj, čitaocu će se učiniti kao da je vreme stalo. Uz berzanske izveštaje, sa tržišta roba i valuta tu su i tekstovi o stanju u našem stočarstvu, otplati hipotekarnih kredita, problemima malih firmi... Glavni urednik Milan Ivezić u uvodniku kritikuje političke stranke i vladu da se ne svađaju i da konačno krenu da se bave posrnulom srpskom privredom. Da nema datuma, mislili bismo da se komentar odnosi na današnju Srbiju a ne na onu iz 1923. godine. Izgleda da su nam prazna državna kasa, nezaposlenost i ruinirana privreda stalni pratioci. Danas je Privredni pregled izdavačka firma u kojoj radi 80 zaposlenih, koji svaki dan pripremaju dnevne novine i četiri mesečna časopisa, Istoriju, Milenijum, Dijetu i lepotu i Zdravstveni pregled. Tu su i dve godišnje akcije koje su vremenom izrasle u najveće privredne manifestacije u zemlji: Najbolje iz Srbije (godišnji izbor brendova) i Izbor automobila godine, kao i specijalni prilozi: Zemlja partner, Banke, Građevina... Privredni pregled se prodaje u pretplati, a od 2003. godine se može kupiti i na trafikama

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi