Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinaru pet meseci zatvora za uvredu vođe ekstremističkog pokreta „64 županije”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2012.

Autor: A. Isakov Izvor: Politika

Novinaru pet meseci zatvora za uvredu vođe ekstremističkog pokreta „64 županije”

Šezdesetdevetogodišnji Laslo Šaš provešće u zatvoru 150 dana jer je sud ocenio da je u rubrici Pisma čitalaca u listu „Mađar so”, uvredio Lasla Torockaja

 

Subotica – U petak, 20. jula, u podne novinar Laslo Šaš (69) sam je došao u Okružni zatvor u Subotici da odsluži zatvorsku kaznu od 150 dana. Presudom Osnovnog suda u Subotici od 4. februara 2011. godine Šaš je proglašen krivim za krivično delo uvrede pošto je u tekstu objavljenom u listu „Mađar so”, u rubrici Pisma čitalaca 24. aprila 2007. godine uvredio Lasla Torockaja, vođu pokreta „64 županije”. Sud mu je odredio novčanu kaznu u iznosu od 150.000 dinara. Kako kaznu nije uplatio u roku od osam meseci, Osnovni sud je 24. aprila ove godine doneo rešenje kojim mu se novčana kazna preinačuje u zatvorsku u trajanju od 150 dana. Pre odlaska u zatvor nekadašnji saradnik listova „Mađar so” i „Het nap” više puta je ponovio da nema novca za kaznu s obzirom na to da nije stekao penziju, da nema prihoda i da on i supruga žive od njene skromne penzije.

 

Laslo Šaš je kažnjen po članu 170, stav 2. Krivičnog zakonika Srbije koji propisuje da se za uvredu iznetu u sredstvima javnog informisanja izriče kazna u visini od 150.000 do 450.000 dinara.

 

Tako je stroga kazna zatvora od gotovo pet meseci za honorarnog novinara bila jedino moguće pravno rešenje nakon izricanja ovakve presude. Sud je Šaša kaznio po tužbi Lasla Torockaja, vođe „64 županije”, desnog ekstremističkog pokreta kako ga kvalifikuje MUP Srbije, iz Mađarske. Ime pokreta je sećanje na vreme kada se Mađarska, u okviru Austrougarske monarhije, prostirala na gotovo dvostruko većoj teritoriji od današnje i gde se politička uprava odvijala posredstvom 64 županije. Laslu Torockaju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju, pa je i to bio jedan od razloga dugog trajanja
sudskog postupka protiv Lasla Šaša.

 

Kako stoji u presudi, Šaš je kriv što je napisao da je Laslo Torockaj dvoličan, da je posredstvom Saveza vojvođanskih Mađara postao nepoželjan pred srpskim vlastima, da se čudi što su ga uopšte pustili iz Republike Mađarske, da je prilikom opsade televizije u Mađarskoj bio huškač, da ga čudi da nije čuo o ponovnom hapšenju Torockaja, već o njegovom zahtevu o isplati 10 miliona forinti štete, te da se na internet-strani „Kapu” posetioci mogu uveriti kako čovek može da se sroza. Sud je ocenio da je Šaš bio svestan da su ove rečenice uvredljive ali da ih je i pored toga objavio. U obrazloženju presude piše da sud ne može da uzme u obzir odbranu okrivljenog Šaša po kojoj je ovakvim tekstom želeo da zaštiti ovdašnju omladinu od velikog mađarskog nacionalizma.

 

Na izrečenu presudu žalio se Šaš, kome je u međuvremenu preminuo advokat i nije imao novca za drugog, ali i Torockaj, a Apelacioni sud u Novom Sadu je 19. aprila 2011. odbio obe žalbe, i potvrdio presudu Osnovnog suda u Subotici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi