Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srpske porodice iz Bratunca tuže Blic i Betu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2012.

Autor: Dragan Bašović Izvor: Pravda

Srpske porodice iz Bratunca tuže Blic i Betu

BEOGRAD – Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma (MIPA) tužiće preko svog advokata Feđe Dimovića agenciju Beta i dnevni list Blic zbog kršenja zakona Republike Srbije o obligacionim odnosima i javnom informisanju jer su „naneli duševni bol porodicama srpskih žrtava iz Bratunca“ i „propustili da provere istinitost informacija u izveštaju sa komemoracije“.

 

- Agencija je u svom tendencioznom izveštaju, koji je preneo i dodatno u naslovu pojačao Blic,  počinila grub čin antisrbizma, iskrivljujući činjenice dok se nisu uklopile u šablon po kome su Srbi zločinci i monstrumi, a ostali njihove žrtve, čak i u slučaju kada je istina sasvim suprotna, a takvo iskrivljenje prekršaj etičkih i pravnih normi. Oklevetana komemoracija je ponela prikladan naziv „20 godina zločina bez kazne“. Mi ćemo u saradnji sa Dimovićem i Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske omogućiti žrtvama da podnesu tužbe protiv Blica i Bete – rekao je Miroslav Ilić iz MIPA.

Prema njegovim rečima, novinari Blica i Bete su otvorili nove rane porodicama žrtava na dan kada se sećaju svojih najmilijih, dok je od medija u Srbiji samo Pravda i prenela saopštenje koje je MIPA objavila na Fejsbuku.

- Nijedan svetski i skoro nijedan regionalni medij nije izvestio o komemoraciji u Bratuncu, izuzetak su Al Džazira koja je je uemsto 3267 navela da je bilo 69  srpskih žrtava i Blic koji je našu komemoraciju nazvao uvredom za srebreničke žrtve.  Petrovdanske dane Blic je nazvao fešta. Niko osim Pravde i sajta  antisrbizam.com u Srbiji nije na objektivan način izvestio o našoj komemoraciji i preneo naš protest zbog izveštraja Bete, Blica i Al Džazire. Od beogradskih medija to je učinio i jedan beogradski list, ali samo u izdanju za Republiku Srpsku. Što se tiče Al Džazire i umanjenja broj srpskih žrtava, nije nam namera da se obračunavamo sa svetskim meijima već da uvedemo red u svojoj kući. Srbi  sami ne poštuju svoje žrtve i zato smo sazvali ovu konferenciju za štampu i zato ćemo podneti tužbu  – rekao je Ilić.

Petrovdanski dani posvećeni palima u odbrani svojih ognjišta i porodica

U ime porodica srpskih žrtava novinarima se obratio Mladen Grujičić iz Srebrenice naglasivši da je organizacija Petrovdanskih dana bila dostojanstvena manifestacija bez bilo čega uvredljivog jer su koncerate održavali crkveni horovi izvodeći pravoslavna duhovna dela.

- Srbi bratunačkog kraja pali su braneći svoja ognjišta i svoje porodice. Da su Petrovdanski dani fešta to bi značilo da mi sami ne poštujemo svoje žrtve. To su dani kada dostojansteveno odajemo počast stradalim tokom rata, a ovakva slika o nama kakvu su dali u Blicu jedan je kamen oko vrata koji će, ako i dalje budmo ćutali, da bude sve teži i teži – naglasio je Ilić.

Advokat: Klasičan slučaj neobjektivnog izveštavanja

Advokat  Dimović je istakao da govor mržnje prisutan u izveštajima Bete i Blica znači diskriminaciju srpskih žrtava.

- Vređa se sećanje na te ljude i nanosi duševna bol što samo po sebi  daje mogućnost oštećenome da podnese tužbu i da traži pravičnu naknadu.  Porodice imaju pravo da zahtevaju da Blic i Beta sa jedakom pažnjom objave njihovu priču,  znači na naslovnoj strani Blica i na sajtu Bete. Ovde je reč o klasičnom slučaju neobjektivnog izveštavanja Nije ispoštovano ono što zakon navodi kao novoinarsku pažnju gde novinar pre objavljivanja mora da proveri istinitost informacije koju objavljuje. A u izveštaju su izjave samo izjave Ćamila Durakovića emira suljagića koji na loš način goovre o komemoraciji srosi žrtvama u Srebrenici i Bratuncu, a da ni Blic ni Beta nisu našli za shodno da kontaktiraju organizatore komemoracije srpskim žrtvama – rekao je  Dimović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi