Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Laslo Šaš mora biti oslobođen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 07. 2012.

Autor: A. Isakov Izvor: Politika

Laslo Šaš mora biti oslobođen

Novinarska udruženja pokrenula su inicijativu za pomilovanje, ali sam osuđeni novinar treba da traži pomilovanje Subotica – Katalin Šaš, suprugu zatočenog novinara Lasla Šaša, prekjuče je u porodičnoj kući u Subotici posetio Slaviša Grujić, potpredsednik pokrajinske Vlade i sekretar za kulturu i javno informisanje.

 

– Laslo Šaš mora da bude oslobođen, država treba da ga pusti na slobodu i da nađe reči da mu objasni zašto je sedeo u zatvoru sada već sedam dana – rekao je Grujić, i dodao da je „malo reći da je besan što se novinari ne samo procesuiraju po ovom osnovu, već i šalju u zatvor”.

Pokrajinski sekretarijat, rekao je Grujić, traži aboliciju za Šaša, a ukoliko do toga ne dođe, već se razrađuju mogućnosti da se prikupi novac za otkup njegove slobode. Laslo Šaš nalazi se u Okružnom zatvoru u Subotici zbog toga što je presudom Osnovnog suda od 4. februara 2011.  ocenjeno da je uvredio Lasla Torockaja, vođu ekstremističkog okreta „64 županije” i da treba da plati kaznu od 150.000 dinara. Kako Šaš nema prihoda, novčana kazna mu je preinačena u 150 dana zatvora, i od 20. jula je na odsluženju kazne.

Pokrajinski sekretar Grujić kaže da su ovakve sramne presude, gde se kao tužitelj pojavljuje osoba kojoj je bilo zabranjeno da uđe u našu zemlju, mogle biti izbegnute da je usvojena inicijativa AP Vojvodine od pre nekoliko godina o zabrani delovanja ekstremističkih organizacija. S obzirom na to da presuda Osnovnog suda o krivičnom delu uvrede ostavlja mogućnost Torockaju i da traži novčanu odštetu, Grujić smatra da ovaj slučaj treba da otvori zajedničku akciju strukovnih udruženja i Sekretarijata da se njemu pomogne u eventualnoj novoj odbrani.

Katalin Šaš još nije posetila supruga u zatvoru, čuli su se telefonom i on se dobro oseća. Novinarska udruženja UNS, NUNS i NDN pokrenula su inicijativu za pomilovanje Šaša, ali sam osuđeni novinar treba da traži pomilovanje od predsednika države. Prikupljanje novca kojim bi se isplatio ostatak njegove kazne takođe je opcija o kojoj se govori, ali za sada se čeka da li će njegova molba za pomilovanje biti usvojena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi