Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slobodno registrovanje ćiriličkog domena .srb od sutra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 07. 2012.

Izvor: Blic, Tanjug

Slobodno registrovanje ćiriličkog domena .srb od sutra

Slobodno registrovanje ćiriličkog internet domena .srb počeće od sutra u podne, najavio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Pravo registracije će imati svi, bez obzira na to da li već imaju registrovan .rs domen ili ne.

 

Cena godišnje registracije .srb domena iznosiće 500 dinara, dok će cena naziva u okviru poddomena (.pr.srb, .org.srb, .obr.srb i .od.srb) biti 250 dinara.

U saopštenju se dodaje da ovo nisu cene za krajnje korisnike .srb domena, već cene koje RNIDS naplaćuje ovlašćenim registrima.

Za one korisnike .rs domena koji do 1. avgusta nisu iskoristili priliku da registruju neki od ponudjenih .srb domena po povlašćenoj ceni, ostaje mogućnost da do 1. novembra izaberu i registruju neki drugi trenutno slobodan .srb domen, i dalje po povlašćenoj ceni.

Internet adrese na ćirilici naišle su na dobar prijem u srpskoj dijaspori. Sada je moguće da svoje ime i prezime, porodično prezime ili nadimak, naziv organizacije ili kompanije, ili bilo koji drugi pojam koji ih podseća i povezuje sa rodnim krajem i Srbijom, registruju kao internet domen na ćirilici, sa .srb na kraju.

Posebno zanimljivi za registraciju biće i pojedini nazivi .srb domena koji su bili rezervisani za potrebe državne uprave, a za koje će 28. jula biti ukinuta rezervacija.

Ćirilički nacionalni domen Srbije .srb je jedini internet domen na svetu u kome se sve adrese sajtova pišu onako kako se i izgovaraju, a ubuduće će biti korišćen uporedo sa postojećim .rs nacionalnim domenom.

Registracija naziva .srb domena za krajnje korisnike (registrante) obavlja se preko ovlašćenih registara (najčešće su to internet provajderi) koji poseduju ovlašćenje RNIDS-a, a njihov spisak je na adresi www.rnids.rs/registri.

Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi