Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporteri bez granica osuđuju presudu Laslu Šašu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 07. 2012.

Izvor: Pres, Tanjug

Reporteri bez granica osuđuju presudu Laslu Šašu

Reporteri bez granica, međunarodna organizacija za zaštitu slobode štampe, osudila je danas presudu novinaru Laslo Sašu na 150 dana zatvora zbog uvrede na račun vođe desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torockaija, i pozvala Srbiju da, kao zemlja koja je kandidat za EU, zaštiti svoje novinare.

"Zatvaranje Lasla je odstupanje od ispravne prakse," saopštili su Reporteri bez granica. "Ne može se krivično osuditi novinar samo zato što je kritikovao političara. Kritika je nešto normano. Političari moraju da nauče da prihvate kritiku i da shvate da je ona nužna u jednom demokratskom društvu", navedeno je u saopštenju.


Organizacija za zaštitu prava novinara sa sedištem u Parizu zato, kako se ističe, podržava novinarska udruženja u Srbiji u njihovom zahtevu da Laslo bude pušten i poziva predsednika Tomislava Nikolića da interveniše kako bi Saš bio pomilovan i oslobođen.


"Srbija, kako kandidat za Evropsku uniju mora da zaštiti svoje novinare i da im garantuje slobodu da izveštavaju i komentarišu", ističu Reporteri bez granica.


Saš se nalazi u zatvoru u Subotici gde služi kaznu zbog uvrede mađarskog političara, kome je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiji zbog ultranacionalističkih izjava i aktivnosti, podseća se u saopštenju.


"Subotičke novine" u međuvremenu pišu da je Saš dostavio molbu kojom od predsednika Srbije Tomislava Nikolića traži pomilovanje i da je uprava Okružnog zatvora u Subotici tu molbu odmah prosledila Nikolićevom kabinetu.


Ukoliko se Šašova molba uskoro ne reši, novinarska udruženja i novinari spremni su da sakupe novac i kolegi otkupe slobodu, navodi list.


Potpredesednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić zatražio je u subotu hitno oslobađanje Šaša, dok su Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali Nikolića da donese odluku o pomilovanju.


Šezdesetdevetogodišnjem Laslu Šašu, nekadašnjem saradniku listova "Mađar so" i "Het nap", Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda iz Subotice, kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu "Mađar so".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi