Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kairo: Prva TV stanica koju vode potpuno zabrađene žene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 08. 2012.

Autor: Jovan Ristić Izvor: Beta

Kairo: Prva TV stanica koju vode potpuno zabrađene žene

KAIRO, 1. avgusta 2012. (Beta) - U Egiptu je počela da radi prva TV stanica na kojoj isključivo rade zabrađene žene - sa velom preko celog lica, tako da im se vide samo oči, javlja američki Si-En-En (CNN).

 

TV kanal Marija, prvi te vrste u svetu, startovao je na muslimanski sveti mesec Ramazan, a dok ne nađe dovoljno sredstava za samostalno delovanje, gostovaće po četiri sata dnevno na privatnom kanalu Al-Oma, koji se može gledati na celom Bliskom istoku.

Kompletan personal volontira i obavezno nosi nikab, tamnu tkaninu kojapokriva celo lice.

 Na snimku koji je postavljen na Si-En-En -ovom sajtu mogu se videti potpuno zabrađene žene kako čitaju vesti i upravljaju TV kamerama. Svaka od njih je skroz u crnom i nosi kožne rukavice. Vide im se samo oči.

Zanatu ih povremeno uči direktor Al-Ome, Islam Abdalah, koji se može videti na snimku kako savetuje jednu zabrađenu volonterku TV Marije u vezi sa korišćenjem TV kamere.

Heba Serak-Edin, koja se zaposlila na TV Marija kao režiser i kamerman, priča na snimku o uzaludnim pokušajima da nađe posao, i kako su je potencijalni poslodavci odbijali samo zato što nosi nikab. "Govorila sam im da se neću pojavljivati pred kamerom, da moj nikab neće biti vidljiv", rekla je Serag-Edin, ocenjujući da TV mreže odbacuju svaki koncept nikaba na radnom mestu.

Prema njenim rečima, TV Marija je konačno mesto gde žene sa nikabom nisu marginalizovane, i gde o njima može da se priča bez diskriminacije. Na državnim univerzitetima zabranjeno je nositi nikab prilikom ispita i u spavaonicama, što je bio predmet brojnih sudskih sporova. Tvrdi se i da je tržisste rada nenaklonjeno ženama koje nose puni veo.

Program TV Marije se emituje iz jednog stana u istočnom Kairu, koji takođe koristi osoblje Al-Ome. Muškarci povremeno pomažu ženama da pomeraju obojene drvene panele i obavljaju druge tehničke zadatke.

U obuci pomažu i žene koje ne pokrivaju lice već maramom pokrivaju kosu, ali je cilj da TV Marija u potpunosti zavisi od žena koje nose nikab.

Direktorka TV Marije, Ala Abdalah kaže da je ceo njen tim radeći TV program dobio dokaz da je uistinu sposoban da radi taj posao.

"Pokušavamo da stvorimo bolje društvo posle zemljotresa slobode koji se dogodio 25. januara (2011. godine)", rekla je Ala Abdalah i ocenila da bi egipatski intelektualci trebalo da podrže njeno pravo da iskaže svoj stav i njeno nastojanje da jedan marginalizovani deo društva dobije glas.

Kritičari TV Marije tvrde da ovaj kanal predstavlja potpun zaokret u odnosu na ciljeve "Arapskog proleća".

Neki kažu da se, bez obzira na retoriku o ženskim pravima, tu zaista radi samo o retorici. Drugi izražavaju bojazan da će uspon političkog islama u Egiptu radikalizovati društvo.

Ala Abdalah kaže da je zagovornik slobode na slobodno izražavanje, "sve dok se (ta sloboda) ne odnosi neprijateljski prema islamu".

Prema njenim rečima, "sekularni i liberalni" kanali su "destruktivni"u smislu da promovišu ideje koje bi mogle da preoblikuju društvo.

Abu Islam Abdalah, vlasnik TV kanala Al-Oma i otac Ale Abdalah, uveren je da TV Marija donosi ravnotežu i da se naglašavnjem nikaba bori protiv "rasističkog odnosa" prema ženama koje nose nikab.

Al-Oma na arapskom znači nacija, i na njoj se puno govori protiv širenja hrišćanstva u Egiptu, ali na TV Mariji je mnogo manje toga, a i sam kanal je nazvan po ženi za koju se veruje da je bila koptska, to jest hrišćanska žena proroka Muhameda.

Ala Abdalah smatra da programska politika TV Marije, orijentisana na žene i kulturu "a u religioznim okvirima" ima možda i veći potencijal od TV stanice njenog oca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi