Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: Izmene zakona ne odnose se na nezavisne institucije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 08. 2012.

Autor: RF, ĐO Izvor: Novi magazin

Šabić: Izmene zakona ne odnose se na nezavisne institucije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ističe da dopunama Zakona o Vladi nisu ugrožene nezavisne institucije.

 

“Konkretne promene se ne odnose i ne mogu odnositi na nezavisne institucije koje, poput poverenika, ne vrše javna ovlašćenja poverena ili preneta od strane Vlade, već raspolažu sopstvenim, sui generis ovlašćenjima utvrđenim posebnim zakonima”, kazao je Šabić Novom magazinu.

Apel nevadinih organizacija za zaštitu vladavine prava i protiv smene guvernera NBS, poverenik, kako je kazao, doživljava “kao izraz opravdane želje da se odnosi u okviru državne strukture grade i zasnivaju na sistemskim, stabilnim rešenjima, a ne na rešenjima koja se donose ad hok, od prilike do prilike”

“Što se eventualnih izmena Zakona o NBS tiče, oni su još u sferi spekulacija. Ali, naravno, ako se pokaže da su te spekulacije osnovane i zakon bude menjan samo da bi se olakšali uslovi za smenu aktuelnog guvernera, onda podnosioci apela s razlogom strahuju da bi to moglo poslužiti i kao model za sve druge nezavisne institucije”, rekao je Šabić.

Na direktno pitanje očekuje li evetualno sopstvenu smenu, Šabić je odgovrio odrečno.

“Ne očekujem. Odluku o prestanku dužnosti poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti može doneti jedino Narodna skupština. A i ona samo iz razloga utvrđenih u članu 31. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”, kazao je on.

Poverenik je podsetio i koji su ti razlozi: ako bude osuđen za krivično delo na kaznu zatvora, ako trajno izgubi radnu sposobnost, ako obavlja funkciju u drugom državnom organu ili političkoj stranci i, što je svakako najbitnije, ako nestručno i nesavesno obavlja svoj posao.

“Uz rizik da zvuči neskromno, moram reći da ocene same narodne skupštine, opšte i stručne javnosti, a i monitora EU, SE, OEBS i sl., isključuju mogućnost ovog poslednjeg”, dodao je Šabić.

U vreme donošenja zakonskih izmena bio je na odmoru, pa o njima nije razagovarao ni sa tadašnjim mandatarom, niti sa drugim čelnicima vladajuće koalicije.

“Sa Dačićem sam razgovarao poslednji put pre tri sedmice. Razgovor je za predmet imao ozbiljne probleme u vezi sa zaštitom privatnosti građana u oblasti elektronskih komunikacija. Premijer je, tada u svojstvu ministra unutrašnjih poslova, rekao da je potpuno spreman da podrži napore nezavisnih institucija - poverenika za informacije i zaštitnika građana, kako mere koje su oni zajedno predložili radi popravljanja stanja u ovoj oblasti, tako i generalno”, kazao je Šabić Novom magazinu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi