Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SEEMO: Uvredu treba dekriminalizovati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2012.

Izvor: Beta

SEEMO: Uvredu treba dekriminalizovati

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvala je u sredu Skupštinu Srbije da dekriminalizuje uvredu i pridružila se zahtevima novinarskih udruženja za pomilovanje novinara Lasla Šaša.

 

"Pozivam srpski parlament da dekriminalizuje uvredu i da za to delo primenjuje građanski zakonik", saopštio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

On je dodao da, iako krivični zakonik ne predviđa zatvorsku kaznu za to delo, osuđenik ipak može da završi u zatvoru ukoliko ne može da plati novčanu kaznu.

"Niko nikad ne treba da ide u zatvor zbog objavljivanja mišljenja", rekao je Vujović.

U saopštenju SEEMO se navodi da su sva novinarska udruženja u Srbiji reagovala i zahtevala da predsednik Tomislav Nikolić pomiluje Šaša.

"SEEMO se pridružuje srpskim profesionalnim udruženjima u njihovom zahtevu za pomilovanje", piše u saopštenju i dodaje da uvreda ne treba da bude smatrana krivičnim delom, nego da treba da podleže građanskom zakoniku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi