Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ilegalne radio-stanice i u „Smederevcu”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2012.

Autor: A. Apostolovski Izvor: Politika

Ilegalne radio-stanice i u „Smederevcu”

Ratel evidentirao 34 piratska radio-emitera širom Srbije. – Na „crno” radi i pet TV stanica



Unutrašnjost belog kombija opremljena je kao komandni elektronski centar, a momci u njemu, sa šifrovanom oznakom Ratel, love pomoću ovih uređaja radio-pirate koji se javljaju sa najrazličitijih kota – od urbanih skrovišta u Beogradu ili Novom Sadu, do zemunica ili tavana u Melencima ili Ruskom Krsturu.

U izveštajima radio-lovaca navodi se da su „stanice na crno” skrivane na najneverovatnijim mestima, u podrumima ili u sobama, po senicima, a jedan je skrivan i u „smederevcu”. U najnovijem izveštaju Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) nalazi se 34 takva radijska i pet TV ilegalaca, koji, kako se stručno kaže, neovlašćeno koriste radio-frekvencijski spektar.

Među njima ima zaista zanimljivih pojava na kratkim talasima, poput Radio Kulta iz Požarevca, Radio Šeherezade iz Zemuna, sve do Kosmosa u Lazarevcu ili prijepoljskog radija sa simboličnim nazivom Enigma. Radio Balkan (Radio Fokus) emituje program sa 11 lokacija, dok Radio City iz Beograda i Radio Op-top, iz Topole puštaju pesme i nakon oduzimanja dozvola.

Služba za kontrolu Ratela nadzire korišćenje radiofrekvencijskog spektra na celoj teritoriji Srbije iz stacionarnih kontrolno-mernih centara u Dobanovcima i Nišu, ali srpski pirati su veoma vešti, tako da se pravi lov zapravo odvija iz posebno opremljenih mernih vozila koja krstare Srbijom.

– Svi zapisi kontrolora unose se u bazu kontrolno-mernih podataka, a zatim se analiziraju, odnosno upoređuju sa podacima iz izdatih dozvola – kažu u Ratelu, ukazujući da se ponekad koriste i informacije dobijene iz prijava fizičkih lica ili vlasnika stanica sa dozvolom.

Ukoliko se utvrdi da neka difuzna radio-stanica nema dozvolu, Republička agencija za elektronske komunikacije, da bi sprečila dalji rad takve stanice, ima na raspolaganju sledeće mogućnosti: da podnese prekršajnu prijavu, za neovlašćeno korišćenje radio-frekvencijskog spektra, zatim, da podnese krivičnu prijavu, za obavljanje delatnosti bez odobrenja nadležnog organa, ili da prijavi nelegalan rad difuzne stanice organima koji imaju ovlašćenja da spreče rad stanica bez dozvole.

To su Republička radiodifuzna agencija (RRA) i inspekcija nadležnog ministarstva (do sada je to bilo Ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo, a ubuduće će to biti Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija).

– Republička radiodifuzna agencija može da obustavi rad nelegalne stanice pečaćenjem objekta iz kog se emituje program ili emisione opreme ili da, ukoliko vlasnik to ne dozvoli, pokrene krivičnu prijavu – objašnjavaju u Ratelu, naglašavajući da inspekcije Ministarstva mogu po Zakono o elektronskim komunikacijama i da oduzimaju opremu kojom se vrši nelegalno emitovanje.

U Ratelu, međutim, navode da su vidljivi rezultati rada sudova, u čijoj nadležnosti su prekršajni i krivični postupci, uz ocenu da postupci dugo traju, da često dolazi do zastarevanja slučajeva, dok novčane kazne nisu velike, a oprema se, po pravilu, ne oduzima, što često dovodi do nastavka nelegalnog rada.Do sada se kao najefikasniji način prekidanja rada difuznih stanica bez dozvole pokazalo uključivanje Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Naime, ako tužilaštvo oceni da je potrebno da se prekine rad neke difuzne stanice bez dozvole, izdaje nalog i sva potrebna ovlašćenja Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala ili policijskoj upravi na čijoj teritoriji se nalazi stanica. Nalog sadrži i obavezu privremenog oduzimanja opreme.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi