Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tužiće Blic i Betu zbog izveštaja o Bratuncu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 07. 2012.

Autor: N.N. Izvor: RTV

Tužiće Blic i Betu zbog izveštaja o Bratuncu

Međunarodna inicijativa za praćenje antisrbizma (MIPA) tužiće, preko svog advokata Feđe Dimovića, agenciju Beta i dnevni list Blic zbog kršenja zakona Republike Srbije o obligacionim odnosima i javnom informisanju, jer su "naneli duševni bol porodicama srpskih žrtava iz Bratunca" i "propustili da provere istinitost informacija u izveštaju sa komemoracije", prenosi dnevni list Pravda.

Predstavnik MIPA Miroslav Ilić juče je na konferenciji za medije rekao da su agencija Beta i list Blic počinili grub čin antisrbizma, iskrivljujući činjenice, da bi ih uklopili u šablon po kome su Srbi zločinci i monstrumi, a ostali njihove žrtve, čak i u slučaju kada je istina sasvim suprotna.

Ilić je istakao da je oklevetana komemoracija ponela prikladan naziv "20 godina zločina bez kazne", a da tendenciozan izveštaj Bete i tekst Blica predstavljaju prekršaj etičkih i pravnih normi.

"Mi ćemo u saradnji sa advokatom Dimovićem i Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske omogućiti žrtvama da podnesu tužbe protiv Blica i Bete", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, novinari Blica i Bete su otvorili nove rane porodicama žrtava, na dan kada se sećaju svojih najmilijih.

"Nijedan svetski i skoro nijedan regionalni medij nije izvestio o komemoraciji u Bratuncu, a izuzetak su Al Džazira, koja je umesto 3.267 navela da je bilo 69 srpskih žrtava i Blic, koji je komemoraciju nazvao uvredom za srebreničke žrtve. Petrovdanske dane Blic je nazvao fešta", naglasio je predstavnik Međunarodne inicijativa za praćenje antisrbizma.

Ilić je dodao i da namera MIPA nije da se obračunavaju sa svetskim i domaćim medijima, već da uvedu red u svojoj kući, jer, kako je rekao, Srbi sami ne poštuju svoje žrtve i zato će podneti tužbu.

U ime porodica srpskih žrtava novinarima se obratio Mladen Grujičić iz Srebrenice, naglasivši da je organizacija Petrovdanskih dana bila dostojanstvena manifestacija, bez bilo čega uvredljivog, jer su koncerte održali crkveni horovi, izvodeći pravoslavna duhovna dela.

"Srbi bratunačkog kraja pali su braneći svoja ognjišta i svoje porodice. Da su Petrovdanski dani fešta, to bi značilo da mi sami ne poštujemo svoje žrtve. To su dani kada dostojanstveno odajemo počast stradalim tokom rata, a ovakva slika o nama, kakvu su dali u Blicu, jedan je kamen oko vrata, koji će, ako i dalje budemo ćutali, da bude sve teži i teži, rekao je Grujičić.

Advokat Dimović je istakao da govor mržnje prisutan u izveštajima Bete i Blica predstavlja diskriminaciju srpskih žrtava.

"Vređa se sećanje na te ljude i nanosi duševna bol, što samo po sebi daje mogućnost oštećenome da podnese tužbu i da traži pravičnu naknadu. Porodice imaju pravo da zahtevaju da Blic i Beta sa jednakom pažnjom objave njihovu priču, a to znači na naslovnoj strani Blica i na sajtu Bete.

Dimović je rekao da se u ovom slučaju radi o klasičnom slučaju neobjektivnog izveštavanja, jer nije ispoštovano ono što zakon navodi kao novinarsku pažnju, gde novinar, pre objavljivanja, mora da proveri istinitost informacije koju objavljuje.

"U izveštaju su date samo izjave Ćamila Durakovića i Emira Suljagića, koji na loš način govore o komemoraciji srpskim žrtvama u Srebrenici i Bratuncu, a da ni Blic, ni Beta nisu našli za shodno da kontaktiraju organizatore komemoracije srpskim žrtvama", rekao je Dimović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi