Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ekvador: Racija bi bila samoubistvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

Ekvador: Racija bi bila samoubistvo

Kito -- Velika Britanija bi izvšila "diplomatsko samoubistvo" ako bi policija pokušala da uđe u ambasadu Ekvadora u Londonu smatra predsednik Ekvadora Rafael Korea.

Korea je rekao da je spreman da, ako bude bilo potrebe slučaj eventualnog hapšenja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža prebaci u Ujedinjene nacije.

"Dok Velika Britanija ne povuče (pretnju) ili se izvini, opasnost i dalje postoji", rekao je Korea za državnu televiziju Ekvadora.

On je dodao da bi ulazak u ambasadu Ekvadora bilo "samoubistvo za Veliku Britaniju", jer bi onda drugi mogli da ulaze u britanska diplomatska predstavništva bilo gde u svetu a London na to ne bi smeo da reaguje, preneo je BiBiSi.

BiBiSi navodi da nema nagoveštaja šta bi mogao da bude sledeći diplomatski korak Britanije u slučaju Asanž, ali da Korea najavljuje da, ukoliko bude bilo potrebno, spreman je da taj slučaj prebaci u Ujedinjene nacije.

Ekvadorski predsednik je takođe izrazio nadu u snažnu podršku na sastanku Organizacije Američkih Država (OAD) u petak.

"Ne zaboravite da je David pobedio Golijata. I s mnogo Davida je lakše da se sruši nekoliko Golijata", slikovito je naveo Korea i dodao da se Ekvador nada "jasnoj i koherentnoj podršci".

On smatra da bi nepromišljen potez pokazao da London krši sve zakone među američkim državama, celokupno međunarodno pravo, Bečku konvenciju i sve diplomatske tradicije, bar one u poslednjih 300 godina na globalnom nivou.

Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je juče na ulicama glavnog grada Kita, kako bi podržalo odluku vlade da dodeli azil osnivaču "Vikiliksa" Asanžu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi