Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godišnjica otmice novinara na KiM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2012.

Autor: N.N. Izvor: Radio KIM

Godišnjica otmice novinara na KiM

Danas se navršava 14 godina od otmice novinara Radio televizije Priština Đuro Slavuja i Ranka Perenića na putu između Velike Hoče i Zočišta.

 

Do danas ništa nije učinjeno da se rasvetli ko je organizovao i oteo Đura Slavuja, Ranka Perenića ali i Marjana Melonašija, Ljubu Kneževića i ko je ubica Aleksandra Simovića i Momira Stokuće.

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKIM) već nekoliko godina za redom od kosovske Opštine Orahovac traže dozvolu da na mestu gde su kolege Perenić i Slavuj oteti, postave spomen ploču u znak sećanja na sve nestale kolege.

Međutim, iz Opštine Orahovac, koja funkcioniše po sistemu Vlade Kosova, UNS-u i DNKIM-u do danas nije odgovoreno.

Ove godine novinari će 30. avgusta na putu između Velike Hoče i Zočišta, kod Orahovca obeležiti godišnjicu nestanka novinara.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998.Trebalo je da u manastiru Začište urade prilog o otmici i povratku monaha u ovaj manastir. Na putu su ih oteli pripadnici OVK, a od tada im se gubi svaki trag.

Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 99. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike" otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je u 9. septembra 2000. godine u Prištini, a Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi