Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  FSS tuži neke TV stanice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2012.

Autor: Dragan Todorović Izvor: Politika

FSS tuži neke TV stanice

U ovoj sezoni zabranjeno prenošenje stranih liga u „zaštićenom terminu” (trenutno subota 17.30).

 

Prema Statutu Evropske fudbalske unije (UEFA), Fudbalski savez Srbije (FSS) koristi pravo da u jednoj sezoni zaštiti termine svog nacionalnog prvenstva od uticaja stranih liga, a odlučio je da taj termin bude subotom (za prva dva kola 17.30 časova).

To znači da nijedna domaća TV stanica ne sme da emituje prenose stranih šampionata u „zaštićenom terminu”, ali se nisu sve pridržavale toga.

Iz Zajednice superligaša su najavili tužbu prema nekim TV kućama. Kakav je stav FSS o tome, pitali smo generalnog sekretara FSS Zorana Lakovića?

– Krenućemo s tužbama jer imamo pravo da zaštitimo već dogovorene termine. Prenosi stranih liga donose milione tim TV kućama. Zbog toga FSS zajedno sa Zajednicom superligaša mora pod hitno da reaguje jer klubove i ono što je dogovoreno uoči sezone plaća samo jedna TV kuća, „Arenasport”, i taj kolač od 5,2 miliona evra deli se na ravne časti.

Naglasio je da je Savez uvek bio otvoren prema svim klubovima, da je i dalje raspoložen za svaki vid saradnje a najnoviji primer je odluka da se dozvoli treneru mlade reprezentacije Aleksandru Jankoviću da obavlja i posao u Crvenoj zvezdi.

– Aleksandar Janković ima ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije do kraja kvalifikacija a u slučaju plasmana na Evropsko prvenstvo 2013. u Izraelu ugovor mu se automatski produžava. Pošto su i Janković i Crvena zvezda uputili zahtev i imajući u vidu to da nije prekršena ni jedna tačka sa pravnog stanovišta, dozvolimo smo selektoru mlade reprezentacije da u narednom periodu obavlja i dužnost šefa stručnog štaba Crvene zvezde.

Ko se prvi obratio Savezu za pomoć, Janković ili Zvezda?

– Prvo smo pričali sa Jankovićem koji nam je izneo svoje zahteve, nakon toga usledili su razgovori i sa Zvezdom. Domaći klubovi su donekle ispoštovali odluku FSS donetu pre početka šampionata da se utakmice najvišeg ranga uglavnom igraju subotom u „zaštićenom terminu” a mečevi trećeg i četvrtog stepena takmičenja samo nedeljom. Već na startu prošlog vikenda bilo je nepravilnosti u nižem stepenu takmičenja, gde su se pojedine utakmice igrale subotom, a o tu odluku su se oglušili regioni zapadne Srbije i Vojvodine dok su se istočna Srbija i Beograd nje striktno pridržavali.

Laković kaže da je ta odluka doneta u želji da se još više populariše vrhunski fudbal u Srbiji, da na tribinama bude mnogo više gledalaca nego ranijih godina, mada je svestan da je ovaj eksperiment u prvoj godini na velikom ispitu i da od toga najveću dobit mogu da imaju klubovi. Naglašava da FSS neće izigravati „dežurnog policajca” već da klubovi, posebno iz Superlige, imaju obavezu i ugovor prema „Arenisport” koja se u trogodišnjem ugovoru obavezala da isplati 5,2 miliona evra.

– Zvaničan stav FSS je da se gde god je moguće ispoštuje odluka da se subotom igraju mečevi Prve i Superlige a nedeljom utakmice Treće lige i zone. Kada je reč o Superligi ona je ugovorom preuzela obavezu prema jednoj TV kući (Arenasport) i to mora da se poštuje, uz određena uvažavanja klubova koji igraju u Evropi. Tako da u ovoj sezoni imamo jednu utakmicu petkom, jednu ili dve nedeljom a sve ostale subotom – kaže Laković.

Šta je s Prvom ligom i s nižim stepenima takmičenja, da li su moguća određena pomeranja, ustupci pojedinim klubovima?

– Ostavljamo mogućnost regionima da uvaže ili ne određene kriterijume klubova. Tamo gde zaista postoje realni uslovi za pomeranje odigravanja utakmica zašto da ne. Inače, u FSS se uveliko pripremaju za start u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. a poznato je da naš nacionalni tim već 8. septembra u Glazgovu očekuje Škotska.

Karadžić odigrao glavnu ulogu

Da nije bilo dobre volje predsednika FSS Tomislava Karadžića od dolaska Aleksandra Jankovića u Crvenu zvezdu ne bi bilo ništa. Našu mladu reprezentaciju očekuju još dve utakmice u kvalifikacijama gde ima gotov i uigran tim, takođe, pola reprezentacije igra u Zvezdi. Janković se vratio na mesto uspeha jer s njim je klub iz Ljutice Bogdana završio sezonu bez poraza.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi