Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Mali izgledi za izručenje Asanža"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92

"Mali izgledi za izručenje Asanža"

Kanbera -- Ministar spoljnih poslova Australije Bob Kar ocenjuje kao malo verovatno da Švedska izruči Asanža SAD ako postoji opasnost da on bude osuđen na smrtnu kaznu.

 

Kar je poručio i da Australija ne može da se meša u slučajeve koji su izvan njene jurisdikcije, ali da je Stokholm nagovestio da su mali izgledi da osnivač "Vikiliksa" Asanž bude izručen SAD-u, preneo je AFP.

"To nije tema kojom bi se bavila australijska diplomatija, već je tema koja iziskuje konzularnu podršku", rekao je on australijskom časopisu "Fajnenšel rivju".

Kar je dodao da su australijske vlasti zatražile od Švedske da sprovede pravedan proces, a da su Šveđani poručili da oni ne izručuju nikoga ukoliko je reč o optužbi koja podrazumeva smrtnu kaznu ili ako ima veze sa vojnim ili obaveštajnim domenom.

Britanske vlasti nameravaju da Asanža izruče Švedskoj, gde treba da odgovara zbog optužbi za seksualne prestupe, ali do sada nisu uspele da ga tamo pošalju pošto je on pronašao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se krije od 19. juna. Ekvadorske vlast su mu prošle nedelje dale i azil.

Pristalice 41-godišnjeg Australijanca veruju da bi on, kada bi bio poslat u Švedsku, mogao biti izručen SAD kako bi se tamo suočio sa optužbama za špijunažu, pošto je "Vikiliks" 2010. godine objavio ogroman broj poverljivih američkih dokumenata.

Stokholm nije dobio od Vašingona zahtev za Asanžovo izručenje, a švedski zakon i Evropska konvencija o ljudskim pravima, čija je i Švedska potpisnica, zabranjuju izručenje osobe zemlji u kojoj bi mogla da joj preti smrtna kazna, podseća francuska agencija.

Vašington je poručio da nema nikakve veze sa pokušajima britanskih vlasti da Asanža izruče Švedskoj, a juče je porekao tvrdnje osnivača "Vikiliksa" da su američke vlasti protiv njega pokrenule "lov na veštice".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi