Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Grčka vratila albanskog novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2012.

Autor: N.N. Izvor: B92, Tanjug

Grčka vratila albanskog novinara

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) pozvala je da grčke vlasti da objasne zašto su albanskom novinaru zabranile privatan ulazak u zemlju.

 

Kako je saopštio SEEMO koji je deo Međunarodnog novinskog instituta (IPI), Martin Mema se 19. avgusta uputio u privatnu posetu Grčkoj, kada mu je grčka policija onemogućila ulazak preko granice, navodeći kao razlog njegova ranija izveštavanja o toj zemlji.

"Reporterima bi trebalo da bude omogućeno putovanje, i kao privatnim licima i kao profesionalnim davaocima informacija. Čini se da je granična policija prekršila nekoliko međunarodnih standarda ograničavajući slobodno kretanje novinara. Sloboda štampe se ne može zaustavljati na granicama zemalja", izjavio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

Mema je u intervjuu regionalnom Internet sajtu "Balkan insajt" (Balkan Insight) povezao zabranu ulaska u Grčku sa njegovim ranijim televizijskim izveštajem o etničkim Albancima u Čamu u Grčkoj, koji su tokom Drugog svetskog rata bili proterani iz severne Grčke.

SEEMO, čije se sedište nalazi u Beču, podsetio je na prošlogodišnji slučaj novinara televizije Kanal 5 iz Skoplja Gorana Momirovskog i novinarke skopskog dnevnika "Vest" Milene Gjogjievske, koji su 16. avgusta u Florinu, na severoistoku Grčke, pratili grupu građana iz Makedonije koja je tamo tražila da im se izdaju potvrde o rođenju.

Ti građani, podseća SEEMO, rođeni su u Grčkoj, a žive u Makedoniji.

Momirovski je rekao SEEMO da je snimao samo grupu građana koja je pokušavala da dobije dokumenta, dok je Gjorgjievska kazala da nije snimala ništa.

Kako se navodi u saopštenju SEEMO policija je dvoje novinara iz Skoplja zadržala dva sata na ulici kako bi se uverila da nisu snimali državne institucije Grčke.

Momirovski je 11. novembra 2011. prijavio SEEMO da mu tokom privatne posete grčka policija nije dozvolila da pređe granicu, rekavši mu da on predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost.

"Grčka je zemlja Evropske unije. Ovi postupci grčke granične policije treba da budu istraženi i objašnjeni. Međunarodne organizacije, kao što su Savet Evrope i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) bi, takođe, njima trebalo da se pozabave", kazao je Vujović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi