Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj Asanž: Britanija traži diplomatsko rešenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Večernje novosti

Slučaj Asanž: Britanija traži diplomatsko rešenje

Velika Britanija saopštila je da se zalaže za postizanje diplomatskog rešenja za boravak osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu

 

Velika Britanija saopštila je da se zalaže za postizanje diplomatskog rešenja za boravak osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Mi se zalažemo za dijalog i želimo da nastavimo da razgovaramo sa vladom Ekvadora", izjavila je portparolka britanskog Forin ofisa.

Predsednik Ekvadora Rafael Korea rekao je u nedelju da je Velika Britanija povukla pretnju da će ući u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi uhapsila Asanža.

"Smatramo da je ovaj nesrećni incident završen, nakon što je Britanija napravila ozbiljnu diplomatsku grešku pošto su rekli da će ući u našu ambasadu", kazao je Korea.

Asanž živi u ambasadi više od dva meseca, gde je pobegao da bi izbegao izručenje Švedskoj, navodi Rojters

Švedska traži izručenje Asanža, čiji je veb sajt "Vikiliks" razgnevio američke zvaničnike objavljivanjem poverljive američke diplomatske prepiske, zbog optužbi za seksualni napad na dve žene koje je 2010. godine upoznao u toj zemlji.

Proces njegovog izručivanja iz Velike Britanije u Švedsku, koji traje skoro dve godine, privukao je pažnju svetske javnosti, između ostalog zbog tvrdnje Asanža i njegovih pristalica da je slučaj silovanja deo američke zavere čiji je cilj da na kraju bude izručen Americi, gde zvaničnici razmatraju mogućnost da ga optuže zbog objavljivanja diplomatske prepiske.

Švedska vlada i žene koje tvrde da su silovane negiraju te optužbe, navodi AP.

Asanžova borba da izbegne izručenje u junu je dobila dramatičan zaokret kada je Asanž pobegao u ambasadu Ekvadora u Londonu i tražio azil, koji mu je, potom, i odobren.

On se i dalje nalazi u ambasadi i ne može da ode u Ekvador pošto mu britanske vlasti ne dozvoljavaju da napusti zemlju kao slobodan čovek.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi