Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukidaju pretplatu za RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 08. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Blic

Ukidaju pretplatu za RTS

Vlada Srbije, najverovatnije tokom nekoliko narednih meseci, ukinuće pretplatu za RTS, a pored toga biće ukinuto najmanje još 35 neporeskih i parafiskalnih nameta koje plaćaju građani i privreda, saznaje NIN od dobro obaveštenih izvora u Vladi.

Iako je prethodnih dana Mlađan Dinkić, ministar fi- nansija i privrede, najavljivao da će nova vlast uskoro ukinuti čak 104 od ukupno 371 neporeski nameta kojim je opterećena ovdašnja privreda, NIN saznaje da će biti ukinuto tek između 35 i 40 naknada, dok će ostatak biti ili preveden u regularni porez ili će se plaćati kao naknada za korišćenje javnog dobra.

Iz radne grupe saznajemo da će pored pretplate država ukinuti i firmarinu za preduzetničke radnje i mala preduzeća, slivno vodne naknade za šumsko, građevinsko i poljoprivredno zemljište, naknade za skloništa, šumarinu, naknade za motorna vozila koja zagađuju životnu sredinu… Iako još uvek nema precizne računice koliko bi privreda i građani uštedeli ukidanjem ovih parafiskalnih oblika, procena je da bi uštede mogle iznositi od 10 do čak nekoliko desetina milijardi dinara na godišnjem nivou.

Sa druge strane, u novinarskim udruženjima se protive ukidanju pretplate za RTS, pogotovo ukoliko država planira da se ubuduće javni servis finansira iz republičkog budžeta. Tako se u saopštenju UNS-a navodi da postoji zakon kao osnov za finansiranje RTS-a i da, ukoliko želi da promeni način finansiranja, država mora obezbediti zakon koji će garantovati ekonomsku nezavisnost RTS-a, ali i mehanizme kako bi se taj zakon sprovodio.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi