Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Potvrđena povezanost Miškovića i Đilasa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2012.

Autor: Vladimir Radomirović Izvor: www.pistaljka.rs

Potvrđena povezanost Miškovića i Đilasa?

Potpredsednica Delta holdinga Jelena Krstović objavila je na svom Tviter nalogu fotografiju koja može da se protumači kao dokaz povezanosti vlasnika Delte Miroslava Miškovića sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, ali i kao potvrda da njih dvojica imaju vlasnički udeo u dnevniku Pres.

Na fotografiji koju je Krstovićeva sudeći po komentaru (Working in the air - „Rad u vazduhu“) snimila u avionu, na njenim kolenima vidi se beležnica sa sledećim rukom ispisanim navodima: „D. Đilas, 1. Pres – poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit“ i datumom 23.8.2012.

 

 

O tome da postoji veza Miškovića i Đilasa u Presu pisao je i Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju o kontroli medija: „Polovinu udela dnevnih novina Pres poseduje preduzeće registrovano na Kipru, Amber pres limited iz Limasola. Nepoznato je ko stoji iza te firme, pa se o vlasniku Ambera, i danas samo spekuliše. S obzirom na prirodu tekstova u ovom listu, u javnosti se često pominjalo da iza te kiparske firme zapravo stoji Miroslav Mišković, a jedno vreme i njegova doskorašnja saradnica Milka Forcan. Kontrola nad ovim novinama pripisivana je čak i Draganu Đilasu, gradonačelniku Beograda, potpredsedniku Demokratske stranke (DS) i vlasniku moćnih marketinških kompanija Multikom grupe i Dajrekt medije. Te sumnje iznosile su pojedine parlamentarne stranke, ali nikad niko nije uspeo da sazna čije medijske interese, od osnivanja, zastupa grupa novinara, koja je 2005. napustila tadašnju redakciju Kurira.

 

 

Ovde treba podsetiti da je upravo Kurir najviše doprineo tabloidizaciji medija i života u Srbiji, krajnjoj relativizaciji problema kriminala, korupcije i uopšte, sistema vrednosti. Određenim političkim strukturama odgovarao je list, koji je na bazi izmišljenih senzacija, plasirao političke nokaute, ali se onda u jednom trenutku okrenuo i protiv onih koji su ga politički podržavali. Sve to navelo je političke inspiratore Kurira da 2009. godine drastično izmene Zakon o javnom informisanju, kako bi zaustavili list koji su sami osmislili, a potom i do hapšenja vlasnika Kurira, Radisava Rodića, koji je zbog toga, skoro dve godine proveo u pritvoru. Podsetimo da je Viši sud u Beogradu, 27. jula ove godine doneo presudu kojom je Rodića osudio na dve godine zatvora, ali ga je odmah i pustio na slobodu, jer je to vreme već proveo u pritvoru. Inače, Rodić se tokom niza godina upravo poigravao domaćim pravosudnim sistemom, osnivajući niz povezanih pravnih lica i ofšor kompanija, koje niko nikada nije mogao da utuži na sudu. Kurir je tokom prošle godine nakon hapšenja tadašnjeg vlasnika Radosava Rodića, preuzeo njegov sin Aleksandar Rodić, koji formalno upravlja preduzećem.

Po šest odsto akcija Presa danas imaju nekadašnji urednici i novinari Kurira - Đoko Kesić, sadašnji glavni urednik svih izdanja Presa, Dragan Vučićević, bivši glavni urednik Presa i aktuelni predsednik upravnog odbora Pres pablišing grupe, i Svetomir Marjanović, takođe jedan od urednika Presa i bivši novinar Kurira. 22 odsto akcija ovih novina ima izvesna Biljana Kralj“. 

Neposredno po objavljivanju ovog teksta, Jelena Krstović je izbrisala fotografiju sa svog naloga.

Kako smo u međuvremenu saznali, preduzeće Pres pablišing grup je u procesu likvidacije, a osnovano je novo preduzeće koje će biti izdavač dnevnika Pres. Takođe, od objavljivanja izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije izmenjena je vlasnička struktura Pres pablišing grup, pa je umesto Dragana Vučićevića kao vlasnik 6% upisana njegova supruga Sanja Vučićević, a umesto Biljane Kralj (advokat iz kancelarije koja zastupa Dragana Đilasa) upisana je firma Mediavoks čiji je vlasnik izvesni Saša Petrović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi