Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV pretplata neće biti ukinuta u paketu sa 107 drugih nameta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 08. 2012.

Izvor: Večernje novosti

TV pretplata neće biti ukinuta u paketu sa 107 drugih nameta

Ukidanje TV pretplate nije ideja Ministarstva finansija i privrede, niti se o tom predlogu raspravljalo, potvrđeno je “Novostima” u ovom ministarstvu. Kako objašnjavaju, TV pretplata nije parafiskalni namet, pa i ne može da bude među 107 ovakvih plaćanja, koja će biti ukinuta u oktobru.

 

Plaćanje pretplate uvedeno je Zakonom o radiodifuziji, i već duže u javnosti se pominje njeno ukidanje ili bar promena načina plaćanja, uz objašnjenje da postojeći model nije efikasan. Nedavno je pokrenuta i ideja da RTS preuzme ovaj posao kako bi se povećao procenat naplate.

Za finansiranje RTS godišnje je potrebno minimalno 90 miliona evra, a javni servis od marketinga naplati tek oko 20 miliona. Da bi ta televizija normalno funkcionisala, iz ionako praznog budžeta moralo bi godišnje da se izdvaja oko 70 miliona evra.

O pretplati su juče raspravljali i poslanici. Da pretplatu ne treba ukinuti smatraju predstavnici DS i LDP. Vesna Marjanović, poslanica DS, rekla je da bi eventualnom ukidanju pretplate morala da prethodi ozbiljna rasprava i da bi takvom odlukom bila ugrožena nezavisnost i uređivačka autonomija javnog servisa. Direktno finansiranje iz budžeta, po mišljenju Bojana Đurića, poslanika LDP, vratilo bi RTS pod direktnu političku kontrolu Vlade Srbije.

Ukidanje pretplate podržala je JS, u kojoj smatraju da je 500 dinara, koliko košta pretplata, preveliki namet za građane.

Moglo se, ipak, čuti i da je sadašnji model finansiranja neodrživ i da treba pronaći bolju formulu.

A kako vide sopstvenu budućnost i da li bi javni servis opstao i bez pretplate u RTS juče nisu želeli da komentarišu. Prema ranijim izjavama iz ove medijske kuće sadašnju pretplatu izmiruje tek oko 36 odsto domaćinstava.

Naplata je, prema poslednjim podacima, za jun mesec, najveća u Novom Sadu i Beogradu, gde iznosi oko 60 odsto, a u drugim krajevima Srbije oko 20 procenata.

SUĐENjA

Protiv neredovnih platiša do sada je pokrenuto više hiljada sudskih postupaka.

Jedno od poslednjih suđenja bilo je u Čačku, kada je Osnovni sud odbacio prijavu RTS protiv 311 Čačana, jer podneta dokumentacija nije bila valjana.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi