Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu usvojio sve pristigle žalbe na izveštavanje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2022.

Autor: Beta Izvor: Beta

Savet za štampu usvojio sve pristigle žalbe na izveštavanje medija

U tekstovima lista Alo, portala Nova S, Objektiv, Telegraf i Sremskomitrovačkom portalu na koje su uložene žalbe, prekršen je Kodeks novinara Srbije, odlučila je danas Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj u Nezavisnom društvm novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Kako je rečeno na sednici, u tekstu "Četvoro dece nestalo iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici", objavljenom u mediju Nova.rs i tekstu "Jana nije jedina, još troje dece nestalo iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici poznata samo jedna stvar" sa portala Telegraf.rs, Kodeks je prekršen u nekoliko tačaka.

U tekstovima se govori o samovoljnom odlasku dece iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenice, a sporno je prikazivanje dece u medijima.Najveća šteta je, kako je rečeno, naneta otkrivanjem identiteta maloletnika, prikazivanjem njihovih fotografija i razgovaranjem sa decom bez prisustva staratelja.

O kršenju Kodeksa u tekstovima "Alo razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije - pećine kriju jezive obrede vlaške magije" i "Ekskluzivno: Alo razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije – žrtvovao sve krave zbog seksa - video", objavljenom u mediju Alo.rs, Komisija se nije jednoglasno složila. Najveći broj prisutnih članova ocenio je da je Kodeks prekršen, jer Vlahe kao nacionalnu manjinu autorka teksta predstavlja u negativnom smislu.

Novinarka i članica Komisije za žalbe Tamara Skroza tokom sednice rekla je "da je u ovakvom slučaju vidljivo da je Kodeks prekršen i u tome što je novinarka o vlaškoj kulturi čula od lokalnog turističkog vodiča i ni u jednom trenutku nije proverila, već je pisala tekst na osnovu pretpostavke.

"Komisija je zaključke da je Kodeks prekršen donela i za tekstove "Novica Tončev naručio tekst proiv Danila" objavljenom u medijima Objektiv i Objektiv.rs, kao i "Nepravilnosti u radu direktorke rumskog 'Poletarca'! Ima li elemenata za krivičnu prijavu?" objavljen u Sremskomitrovačkom portalu.

Komisiju za žalbe Saveta za štampu čine Bojan Cvejić, Zlatko Čobović, Jelka Jovanović, Nadežda Budimović, Olivera Milošević, Jelena Petković, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević i Dragan Đorđević.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi