Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dragoljub Milanović na slobodi posle deset godina zatvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2012.

Autor: D. D. Izvor: Danas

Dragoljub Milanović na slobodi posle deset godina zatvora

Nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije odslužio zatvorsku kaznu

 

Nekadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović danas izlazi iz zatvora u požarevačkoj Zabeli, posle deset godina robije, potvrdio je za Danas njegov advokat Ivan Mladenović. Milanović je izdržao desetogodišnju kaznu zatvora zbog odgovornosti za pogibiju 16 radnika RTS u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine. U presudi se navodi da nije preduzeo mere da se zaposleni te noći zaštite i evakuišu.

Nekadašnji direktor RTS je jedan od retkih osuđenika koji je svoju zatvorsku kaznu odslužio u celosti, iako je na početku umesto da se javi u zatvor po pravosnažnosti presude, pokušao da se skloni u Crnoj Gori, gde je uhapšen. Neko vreme u zatvoru je imao privilegije i dospeo je u otvoreni tretman, ali su mu one brzo ukinute nakon reakcije porodica žrtava tragedije.

Protiv Milanovića se vodi još jedan sudski proces, koji je u završnoj fazi i u kome se presuda očekuje vrlo brzo. U tom procesu tereti se za nezakonitu dodelu stanova takozvanim „deficitarnim kadrovima“ RTS krajem devedesetih. Na sledeće ročište u tom suđenju zakazanom za 17. septembar, Milanović će u Palatu pravde „doći sa slobode“. Sutkinja Vera Vukotić najavila je da će biti saslušani veštak i dva svedoka, zakazane završne reči, posle čega će uslediti prvostepena presuda.

Milanović je negirao navode optužnice i, između ostalog, u svojoj odbrani naveo da je postupak protiv njega politički montiran i da se ne oseća kao osuđenik, već „kao ratni zarobljenik NATO pakta i njihovih saradnika u Srbiji“.

Slučaj otvoren i dalje?

Osim Dragoljuba Milanovića, za tragediju u RTS-u niko više nije procesuiran.

Žanka Stojanović, majka poginulog radnika RTS-a, tražila je od tužilaštva da budu procesuirani svi odgovorni, kao i nekadašnji Vrhovni savet odbrane, odnosno svi koji su bili upućeni u to da je državna televizija meta NATO.

Podsetimo, u to vreme je sadašnji potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, a njegova majka Angelina Vučić je, kao novinarka RTS, bila u zgradi televizije u vreme napada. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je nedavno medijima da ovaj slučaj ne može da zastari, te da je Ministarstvo odbrane tužilaštvu dostavilo svu traženu dokumentaciju, kao i da se radi na tom predmetu.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi