Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukida se TV pretplata i uvodi taksa od 600 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 09. 2012.

Autor: Nebojša Jovanović Izvor: Pres

Ukida se TV pretplata i uvodi taksa od 600 dinara

Umesto RTV pretplate građani Srbije plaćaće taksu koja će se naplaćivati po stambenoj jedinici, saznaje Pres.

 

Prema saznanjima našeg lista, radna grupa Ministarstva kulture utvrdila je Predlog zakona o javnim servisima koji definiše rad nacionalnog, pokrajinskog i regionalnih servisa. U njemu je definisan i način njihovog finansiranja.

Taj predlog u članu 44 predviđa ukidanje RTV pretplate i uvođenje takse koju će plaćati svaki punoletni građanin Srbije na kog se vodi stambena jedinica ili poslovni objekat. Ukoliko je neko vlasnik više objekata, plaća taksu na adresi prebivališta.

U članu 46 detaljno se opisuje način prikupljanja podataka o vlasnicima stambenih jedinica. Tako će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine podatke prikupljati direktno od korisnika, privrednih društava za distribuciju električne energije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Poreske uprave, registra privrednih subjekata, katastra nepokretnosti i javnih komunalnih preduzeća, i to samo na osnovu pisanog zahteva RTS-a i RTV-a.

Članom 47 predlaže se da visina mesečne takse za građane bude 1,5 odsto prosečne neto plate u Srbiji, na osnovu statističkih podataka za prethodnu kalendarsku godinu, što bi trenutno iznosilo oko 600 dinara. Za one koji žele da plate unapred tri mesečne takse, zakonodavac je predvideo popust od pet odsto, a za plaćanje od šest do 12 taksi popust je 10 odsto. Zakon predviđa i sankcije za neplatiše. Ukoliko se ne plate tri mesečne takse kazna za pojedince iznosiće 5.000 dinara.

RTS, RTV i šest regionalnih servisa

Predlog zakona predviđa postojanje republičkog javnog servisa (RTS), pokrajinskog (RTV) i šest regionalnih javnih servisa koji će funkcionisati u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Užicu i Zaječaru.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi