Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporter koji je „gradio” mostove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 09. 2012.

Autor: Momčilo Petrović Izvor: Blic

Reporter koji je „gradio” mostove

Penzioner Ramiz Etemović i dalje krstari Pešterom

 

Ceo radni vek proveo je u novinarstvu, ali za razliku od kolega koji su se bavili “velikim” temama, i to u prestonici, on je ugled stekao prilozima o malom čoveku, lomatajući se po sandžačkim vrletima. Iako je u penziji, Ramiz Etemović i dalje krstari Pešterom, Golijom i Kopaonikom. Njegova jednosatna emisija “Vama na selu”, kolaž reporterskih zapisa na Regionalnoj televiziji Novi Pazar, emituje se preko satelita, a može se videti i na internetu.

Ovaj Pešterac, rođen u porodici hodže u Raduhovcu kod Tutina, diplomirao je na beogradskom Filološkom fakultetu srpskohrvatski jezik i književnost 1970. godine, i posle toga se kao nastavnik vratio u rodno selo. Povremeno se javljao kao dopisnik Radio Beograda, a od 1973. je u Radio Novom Pazaru, kao prvi njegov urednik.

“Bili smo čudo u to vreme. Nije bilo lokalnih televizija niti radija pa su ljudi slušali po ceo dan nas. Bilo je tu emisija i informativnog, obrazovnog i zabavnog karaktera. Uključivali smo se i u program Radio Beograda.Iz našeg radija ponikli su svi kasnije dopisnici i štampanih i elektronskih medija, a svi oni su bili moji đaci”, kaže Etemović.

Stariji pamte da su i Omer Karabeg, i Ivan Krivec i Nenad Ristić, svi odreda legendarni urednici Dnevnika, voleli da svoje emisije završe Etemovićevim reportažnim minijaturama.

“Meni je bilo važno da imam dobar kratak tekst, da ga lepo pročitam, i da podvučem odgovarajućom izvornom muzikom, bilo da je frula, bilo kaval...”, kaže Ramiz za “Blic”, u prvom (!) razgovoru u karijeri. Sve dosadašnje pozive kolega da da intervju, odbijao je veliki novinar koji je uvek izveštavao o malim ljudima.

Prsti na desnoj ruci su mu deformisani. “Od držanja mikrofona na hladnoći”, kaže. “Na Pešteru bude minus 30, kablovi se kidaju na mrazu, lome kao pruće!”

Na akumulacionom jezeru na Ibru, u Brnjaku, snimio je seljake kako sekirama iz čamca razbijaju led, jer mosta nema, a u selu treba da se porodi jedna žena. Pa da put do lekara bude prohodan...

Posle emitovanja tog priloga, Ibarski Kolašin posetio je Nikola Ljubičić, tada visoki rukovodilac, i najavio gradnju mosta dugačkog 120 metara, koji je i danas u upotebi.

Drugi most napravljen je na Ibru, u Rudnici, kad je javnost videla u njegovoj reportaži dečake koji se u jesen svlače da bi pregazili reku, noseći torbe na glavi...

“Na Kopaoniku živi Milunka Radulović, koja je sinu ostavila amanet: Kad umrem, da javiš Ramizu da dođe na sahranu! To je najveće priznanje! I što u bilo koje srpsko selo da odem u goste, ako me za mesec dana pitaju kad ću da idem, tu me pljuni!”, kaže Etemović.

ŽIVOTNO DELO

Za novinare nema mnogo priznanja, pogotovo ne onih koje dodeljuju kolege. Zato je Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije i Crne Gore, pre dve godine, ravna prijemu u Akademiju. A Ramiz Etemović (67) jedan je od ponosnih laureata. Bio je dopisnik nekoliko listova, ali je najpoznatiji postao po redovnim izveštajima za Radio televiziju Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi