Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blic, perjanica nezavisnog novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 09. 2012.

Autor: Petar Luković Izvor: E-novine

Blic, perjanica nezavisnog novinarstva

Medijsko pranje DS biografije

 

Da nismo živeli u Srbiji i da nismo čitali “Blic” pod uredničkom palicom Veselina Simonovića, postoji teoretska mogućnost da bismo možda, eventualno, poverovali Kolegijumu ovog lista koji naprasno otkriva ono što niko nije primetio: da su za vreme terora DS bili pod pritiskom i jedva preživeli! Tako je, konačno, formirano Sveto Trojstvo nezavisnih medija: na vrhu “Blic”, a pored njih Peščanik i e-novine!

Valja imati džinovska DS muda da se tri i po meseca nakon predsedničkih izbora, hrabro ali odlučno “Blic” odrekne Tadićeve, a posebice Cvetkovićeve vlasti (za koju, by the way, Cvetković prvi put čuje), jer su momci iz Simonovićeve ekipe, kako tvrde, bili “retki kritičari njihovog rada”! Poput Nate Masarović i Jelene Trivan, koje tvrde da nikakvu odgovornost nikad nisu ni imale, Simonovićev tabloid danas pere ruke od izborne kampanje (šifra: “Oprostite nam našu ružnu prošlost”) u kojoj su toliko forsirali Borisa Tadića da im je i pomenuti BT zamerio činjenicu da su u zabludu doveli javnost, jer je “Blic” tvrdio 24 sata uoči izbora kako DS i Tadić imaju neverovatnu prednost od 16 procenata!     

Da ne pominjemo priču o diplomi Tomislava Nikolića koju je “Blic” doveo do usijanja, nakon čega je sagoreo one večeri kad je pripćeno da je u trci za predsednika pobedio upravo Nikolić, a ne Tadić. Neki od nas još pamte šok na licu Veselina Simonovića koji je Borisov poraz pred tv kamerama primio teže nego nesrećni DS lider.

U statusu novopečenih opozicionara, Kolegijum beogradskog dnevnog lista “Blic” odbacio je optužbe Srpske napredne stranke da, među ostalim “partijskim medijima”, a pod direktivom bivše vlasti predvođene Demokratskom strankom, “falsifikuje stvarnost u Srbiji”.

Kako su ocenili Simonović i drugovi, saopštenje SNS je jedna od pretnji ne samo “Blicu”, nego i slobodi mišljenja i kritike: “Blic” nikad nije bio partijski medij, ni u vreme Miloševića, ni u vreme Đinđića i Koštunice, ni u Tadićevo vreme. Neće to biti ni sada, kada Srbijom upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke. Sve ove godine ‘Blic’ se borio protiv toga da važne državne poslove vode ljudi koji su sejali smrt po Srbiji, koji su raspirivali mržnju i živeli od prodaje lažnog patriotizma. To je radio sve do sada i tako će nastaviti, uprkos pritiscima i pretnjama. I saopštenje SNS je jedna od takvih pretnji. I ne samo ‘Blicu’ nego i slobodnoj reči i kritici,” ističe Kolegijum “Blica”.

Kolegijum “Blica” potom zaključuje: “I u vreme Tadićeve i Cvetkovićeve vlasti, čija se polovina kadrova prelila u SNS vladu, bili smo retki kritičari njihovog rada. Izdržali smo i njihove pritiske i žalbe našim vlasnicima. Istim putem je krenula i ova vlast, ali obećavamo im da se mi nećemo menjati”.

Srpska napredna stranka je navela da je bivši ministar Oliver Dulić u “Blicu” reklamirao akciju “Očistimo Srbiju”, za šta je listu platio više od 40 miliona dinara (oko 400.000 evra). Odgovor Kolegijuma “Blica” je senzacionalno urnebesan:

“Uoči izbora smatrali smo da je loše da stranke okupljene oko SNS dođu na vlast, upravo zbog kadrova o kojima sada pišemo. Kao takav, ‘Blic’ je bio i sada je privlačan za mnoge oglašivače. Tačno je da je Fond za zaštitu životne sredine raspisao konkurs za učešće svih medija u akciji ‘Očistimo Srbiju’ i da su sva izdanja naše kompanije ‘Ringijer Aksel Špringer’ učestvovala u njoj, kao što su to činili i svi drugi štampani i elektronski mediji. Međutim, ljudima u SNS samo smeta ‘Blic’”, zaključio je Kolegijum.

Primetite deo rečenice u kojoj Kolegijum “Blica” laže, jer tvrde da “su to činili i svi drugi štampani i elektronski mediji”. Nisu. Recimo, e-novine ne samo da od Dulića nisu primile 400.000 ili 40.000 ili 4.000 ili 40 evra, već ni četiri evra. Tek da se zna.

A što se “Blica” tiče, prva DS ljubav zaborava nema. Pitajte Dulića: on će vas očistiti od bilo kakvih sumnji, vrlo povoljno. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi