Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožen opstanak emitera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 09. 2012.

Autor: Ljiljana Lukić Izvor: Pregled

Ugrožen opstanak emitera

Vlasnik i direktor „Pink internešenela“ Željko Mitrović naveo da nacionalna televizija za naknade regulatorima RRA-u, RATEL-u i ETV-u u Srbiji godišnje izdvoji milion evra, dok ta suma u Sloveniji iznosi 200.000 evra, a Bosni i Hercegovini 100.000 evra.

 

„Srbija ne samo da je najskuplja po naknadama za emitovanje  u regionu, već to ulazi u besmisao“, izajavio je juče u Privrednoj komori Srbije (PKS), vlasnik i direktor „Pink internešenela“ Željko Mitrović.

Na sednici Grupacija radiodifuznih organizacija na kojoj je predloženo umanjenje naknada za emitovanje za 25 do 50 odsto, Mitrović je naveo da nacionalna televizija za naknade regulatorima u Srbiji godišnje izdvoji milion evra, dok ta suma u  Sloveniji iznosi 200.000 evra, a Bosni i Hercegovini 100.000 evra. On je rekao i da u nekim od zemalja regiona  postoji jedinstvena taksa koju emiteri u Srbiji plaćaju trima regulatorima - Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA), Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) i javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV).

„Pri određivanju visina naknada mora se imati u vidu i bruto društveni proizvod, standard građana i stanje na tržištu oglašavanja, a ukoliko nameti ostanu na istim nivoima, to će dovesti  u pitanje egzistenciju i opstanak radiodifuzije u Srbiji“, ocenio je  Mitrović. On je upozorio da postoji problem hermetizovanosti regulatora, koji nemaju samostalnu inicijativu po ovom pitanju, što je upravo njihova uloga kao nezavisnih regulatornih tela.

Učesnici sastanka su poručili i da bi svi emiteri, nezavisno od toga ko je njihov vlasnik, trebalo da imaju ravnopravan položaj, ali i obaveze po pitanju plaćanja naknada, jer se u suprotnom one ponovo prebacuju na teret korisnika, a nacionalni, regionalni i lokalni elektronski mediji traže i ostvarivanje ravnopravnog položaja komercijalnih i državnih radio i TV emitera. Predsednik Grupacije radiodifuzije PKS Zoran Anđelković istakao je da su ekonomski uslovi bitno pogoršani, položaj emitera u Srbiji težak, a njihov opstanak ugrožen u ovom trenutku zbog visokih nameta.

On je precizirao da će biti predloženo umanjenje naknade za emitovanje koje nacionalne televizije plaćaju RRA-u za 25 odsto, a RATEL-u za 50 odsto, kao i umanjenje naknade koje regionalne i lokalne televizijske stanice plaćaju tim regulatornim telima za 50 odsto. Emiterima radio-programa svih zona pokrivanja trebalo bi umanjiti naknadu koju plaćaju RATEL-u za 50 odsto, dok će to za RRA ići po automatizmu, jer su naknade za emitere radio-programa vezane po modelu pet odsto naknade koju  plaćaju televizije.

Traže još reklama

Radiodifuzna privredna društva traže i da im se poveća vreme za reklame, pa će se obratiti  Vladi Srbije  sa zahtevom da uputi Narodnoj skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o oglašavanju kojim  bi se vreme oglašavanja komercijalnim emiterima povećalo sa 12 na 14 minuta, saopšteno je juče u PKS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi