Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  PR umesto novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 09. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Fonet

PR umesto novinara

Agencije za odnose s javnošću polako uzimaju posao novinara, jer prave, umesto njih, informacije koje se objavljuju, što je veliki problem, ne samo za medije u Srbiji, nego i za novinarsku profesiju.

 

Ovo je danas izjavio glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

On je, na predstavljanju publikacije o izveštavanju medija u izbornoj kampanji, rekao da se novinari često susreću sa situacijom da, kada se vrate sa nekog događaja, njihov urednik već dobije saopštenje PR agencije, čija se sadržina ne podudara sa onim što je stvarno bilo na tom skupu.

Gavrilović je ukazao i na "fenomen partijske kamere", jer su tokom izborne kampanje televizije sa nacionalnom frekvencijom imale iste priloge sa istog događaja, koje su pravili stranački izborni štabovi ili unajmljene agencije.

"To narušava integritet i autonomiju televizije", ocenio je Gavrilović i zapitao kako su televizije dobile nacionalnu frekvenciju ako nemaju novinare i snimatelje da isprate izbornu kampanju jednom u četiri godine.

Pogubna je činjenica, koju su istraživači BIRODI uočili tokom izborne kampanje, da su privatne televizije, prilikom izveštavanja, u najvećoj meri citirali državnu novinsku agenciju Tanjug, naglasio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, direktorka agencije je predstavnicima BIRODI to obrazložila stavom da veliki broj televizija vidi u Tanjugu sigurnost, "jer je državna agencija i ne mogu da pogreše ako uzmu od njih".

"To je pogubno i jako loše za integritet medija", upozorio je Gavrilović, "ukoliko nemaju hrabrosti da izveštavaju, shodno svojoj savesti i profesionalnoj etici".

On je dodao da možda državna agencija nema najbolje priloge, već da neka druga možda ima bolje.

To preuzimanje od Tanjuga je indikator uslovnog ponašanja, gde se privatni mediji oslanjaju na državnu agenciju i preuzimaju informacije nje, zaključio je Gavrilović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi