Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u kampanji bili propagandni servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 09. 2012.

Autor: N. N. Izvor: www.mondo.rs

Mediji u kampanji bili propagandni servis

Mediji tokom kampanje trebalo da budu korektiv kampanje, ali to nisu bili i da su se često pretvarali u servis političkih partija.

 

Mediji u Srbiji su se tokom predizborne kampanje pretvorili u propagandni servis političkih stranaka, umesto da se bave analizom partijskih programa i onoga što političari izgovaraju, otvarajući tako nove teme, rečeno je na predstavljanju publikacije "Mediji u izborima".

Glavni analitičar u istraživanju Zoran Gavrilović rekao je na konferenciji u hotelu "Zira" da je merilo u istraživanju bilo kako se mediji ponašaju tokom kampannje u odnosu na interes građana i dodao da oni "generalno nisu ispunili tu svoju funkciju".

On je objasnio da su mediji tokom kampanje trebalo da budu korektiv kampanje, dodajući da to nisu bili i da su se često pretvarali u servis političkih partija.

Prema njegovim rečima, mediji su često tokom kampanje pravili zabunu, izveštavajući o izboru za gradonačelnika, koji se biraju u parlamentu i prenoseći sve što govore predsednički kandidati, čak i ono što nije u domenu predsednika Srbije.

Za takvo izveštavanje, kako je rekao nisu krivi novinari, već vlasnici medija, koji su to od njih zahtevali.

Još jedna karakteristika minule predizborne kampanje, kako je objasnio, je i funkcionerska kampanja. "U predizbornoj kampanji učestvovali su često funkcioneri", kazao je Gavrilović, ističući da su na taj način zloupotrebljavali svoj položaj.

Glavni cilj predstavljanja publikacije, kako je rekao izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja Pavle Dimitrijević, je podsticanje diskusije o objektivnosti i kvalitetu medijskog izveštavanja.

Publikacija, kako je dodao, predstavlja sveobuhvatnu analizu prikupljenih podataka i zaključaka sprovedenog monitoringa medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi