Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova vlast neće kontrolisati medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 09. 2012.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Nova vlast neće kontrolisati medije

Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja, govori za Danas Nova vlast neće kontrolisati medije. Cilj je da do marta 2013. godine donesemo paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima.

To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo - ističe za Danas Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja.

- Da li je tačno da Vlada Srbije razmatra ukidanje pretplate za javni servis i zbog čega?

- Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja rad na tekstu pet zakonskih projekata, koji je započela prethodna vlada. Potrebna su ekspertska, terminološka i tehnička usaglašavanja i u tom smislu će biti rešeno pitanje pretplate.

- Ukoliko se kojim slučajem ukine pretplata i pređe na finansiranje iz budžeta, na koji način onda mislite da obezbedite nezavisnost rada RTS?

- Ministarstvo je dužno da normativno obezbedi za javne medijske servise stalan i stabilan izvor finansiranja i uređivačku autonomiju. Kada radna verzija zakona prođe kolegijum Ministarstva, zakoni će ući u javnu raspravu. Vreme javne rasprave biće blagovremeno objavljeno. Ministarstvo će se držati evropskih standarda kada je u pitanju finansiranje javnih servisa.

- Kakav je stav nove vlasti prema RTS-a? Šta bi trebalo menjati u radu javnog servisa, a šta je, prema Vašem mišljenju, bilo dobro dosad?

- Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije. RTS i RTV moraju da obavljaju informativnu i kulturnu delatnost od opšteg interesa u korist svih građana Srbije. Nova vlast će kroz zakonsku regulativu, poštujući sve evropske propise u ovoj oblasti, obezbediti nezavisnost uređivačke politike i stabilno finansiranje.

- SNS je najavljivao čak da će smeniti Aleksandra Tijanića sa mesta generalnog direktora RTS-a kada dođe na vlast, ali se od toga izgleda odustalo.

- Izbor generalnog direktora je u nadležnosti UO RTS.

- Da li nova vlast prihvata Medijsku strategiju koju je usvojila prethodna vlada i da li će biti nekih izmena?

- Medijska strategija za period do 2016, koja je usvojena 28. septembra 2011, predstavlja osnov je za dalji rad.

- S obzirom na to da su već pripremljeni prednacrti određenih medijskih zakona, da li ćete ih razmatrati ili ćete pisati nove?

- Radne verzije pripremljenih zakona biće još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.

- Imali ste sastanak sa RTS-om i OEBS prošle sedmice. O čemu je bilo reči tada?

- Sa RTS-om se razgovaralo o problemima finansiranja javnih servisa, a sa OEBS-om o saradnji na zakonskim i drugim projektima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi