Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na uspomenu na pale za slobodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 09. 2012.

Autor: N. N. Izvor: Glas Rusije

Na uspomenu na pale za slobodu

Osmog septembra, na Međunarodni dan solidarnosti novinara, u Moskvi će se setiti i pomenuti sve one koji su poginuli tokom svojih profesionalnih aktivnosti. U Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, na dobrotvornom koncertu- rođaci, prijatelji, kolege, muzičari će odati počast talentovanim novinarima, fotografima i snimateljima koji su poginuli boreći se za fer i blagovremenu informaciju.

 

Novinarska profesija je bila i ostala jedna od najopasnijih, kako u miru, tako i u ratu. Prema statističkim podacima, u proteklih 10 godina, u svetu je poginulo je više od 600 predstavnika različitih medija. Rusija godišnje izgubi 10 do 20 zaposlenih u novinama, na radiju i televiziji. „ U zgradi Sindikata novinara postavljena je galerija portreta naših kolega koji su poginuli u obavljanju svojih profesionalnih obaveza“, - rekao je u intervjuu za „Glas Rusije“ sekretar ove novinarske organizacije Pavel Gutiontov.

To je ogroman broj! Uporedimo, npr, sa Meksikom, Filipinima, Irakom. U Evropi, ove cifre su ipak manje, jedna ili dve osobe na svaku zemlju. Društvo mora da razume to. Da, ubijaju ne samo novinare, već i biznismene, vojsku, policiju, ali novinarstvo je posebna profesija. Ceo civilizovan svet priznaje da je ubistvo novinara, da se metaforički izrazimo, ubijanje prava javnosti da zna istinu o sebi. Ubijaju nadu da će se ona čuti, ubijaju spremnost novinara da piše oštre, riskantne materijale.

Nažalost, mnogi od tih zločina ostaju nerešeni. Javnost još uvek ne zna imena naručioca ubistva Vladislava Listjeva, Dmitrija Holodova, Alekseja Sidorova. Na ovom tužnom spisku su i Viktor Nogin i Genadij Kurinoj, nestali 1991. godine u Jugoslaviji. Za novinare „Glasa Rusije“ ove tragedije imaju crtu lične tuge. Viktor Nogin je započeo svoju karijeru u našoj međunarodnoj službi. Nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Beogradu, on je radio u jugoslovenskoj redakciji. Mnogi od naših zaposlenih sećaju se visokog nasmejanog markantnog mladog čoveka, koji je zaista bio pravi lider.

Kada je izbio sukob između Srba i Hrvata, Nogin je poslat sa kamermanom Kurinovim da izveštavaju sa lica mesta. Pravili su reportaže na najopasnijim mestima, rizikujući svoje živote. Jednog dana se Viktor i Genadij nisu javili. Do sada nije poznato kako su umrli, istraga nije završena. Pre godinu dana, ovim novinarima u Hrvatskoj je podignut spomenik. Danas njihove ruske kolege predlažu da se ustanovi nagrada Nogina i Kurinova za novinare koji rade na opasnim mestima.

„Dobrotvorni koncert u znak sećanja na novinare koji su nas prerano napustili je mogućnost da se setimo onih koji su dali svoje živote za istinite informacije, za svoja uverenja. I još želim da izrazim svoju podršku porodicama žrtava. Takođe, ideja je da prikupimo sredstva za njihove porodice“,- rekao je Pavel Gutiontov.

Tužno je reći, ali moramo da se brinemo o deci bez roditeljskog staranja. Oni rastu, oni moraju da prođu visoko obrazovanje. Mnogi su izrazili želju da naslede profesiju svojih pokojnih roditelja, da upišu fakultet za novinarstvo.

Dobrotvorni koncert u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, u organizaciji poznatog muzičara Jurij Bašmeta, biće održan 8. septembra. Na sceni će se pojaviti njegov orkestar „Nova Rusija“ i poznati pijanisti Ekaterina Deržavina i Aleksej Volodin.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi