Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizija bez tajkuna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 09. 2012.

Autor: Sl. Pašić Izvor: Večernje novosti

Televizija bez tajkuna

Gledaoci telima onemogućili inspektore RRA da ugase KTV u Zrenjaninu. Mada su imali asistenciju policije, inspektori Republičke radiodifuzne agencije (RRA) nisu uspeli minulog vikenda da ukinu signal i onemoguće emitovanje programa zrenjaninske televizije KTV.

 

Odbranili su je gledaoci, koji su svojim telima onemogućili inspektorima da pristupe emisionoj tehnici u naselju Bagljaš.

Uz povike "Lopovi iz RRA" i "Vučiću rasformiraj RRA", gledaoci, među kojima je bio i veliki broj radnika ovdašnje fabrike lekova "Jugoremedija" koji, inače, već danima mitinguju po ulicama zbog hapšenja direktora svoje firme, zauzeli su ulaz i stepenište u zgradi, koja vodi do predajnika KTV. Inspektori iz službe za izvršenje odluka RRA, u pratnji policije, prvo su došli u direkciju televizije u centru grada, gde su pravni zastupnici KTV odmah osporili njihovu legitimnost. Inspektori, naime, nisu imali uredne službene legitimacije, a zamereno im je i da postupaju izvan okvira nadležnosti.

- Izvršenje je nezakonito i zato što KTV vodi spor pred Upravanim sudom koji još nije okončan. A, u pokušaju zatvaranja televizije, RRA prezuma nadležnosti Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), što je pravni paradoks - izjavila je Dana Radić, direktor i glavni i odgovorni urednik KTV.

Dana Radić iznosi da RRA po članu zakona, koji je naveden u rešenju za KTV, može da prekine emitovanje programa emiterima koji rade bez dozvole, ili kojima je dozvola već oduzeta. KTV, međutim, ima dozvolu, ali joj je onemogućeno da emituje program na ispravnom kanalu.

- Imamo dozvolu za program na međunarodno koordinisanom 7. kanalu, koji je početkom 2010. preimenovan za eksperimentalno digitalno emitovanje. Država nas je dovela u zabludu, pa smo primorani da radimo na 32. kanalu. Rešavanje problema je u nadležnosti RATEL, a ne RRA, koja u nameri da ugasi našu televiziju, krši više zakona. Još traje spor po našim tužbama protiv RRA u Privrednom sudu i besmisleno je što RRA maše nekakvim izvršnim rešenjem - ističe vlasnica popularne TV stanice.

Ona ogorčeno tvrdi da već 18 godina mnogi pokušavaju da ugase KTV - zato što je narodna televizija i zato što ne pripada nijednom tajkunu. Zadovoljna je što su se gledaoci organizovali i pokazali vlastima šta misle. Zbog RRA trpi veliku štetu i najavljuje da će sledeći korak biti obraćanje Strazburu - u nameri zaštite slobode medija i KTV, koja je uspešna i jedna od najpopularnijih lokalnih televizija u Srbiji.

Komentar inspektora RRA nije mogao da se dobije. Oni su neobavljena posla žurno i bez reči napustili Zrenjanin. Policija im je sve vreme pružala pomoć, uz mišljenje radnika sa KTV i okupljenih građana da su time izašli iz službenih okvira.

SMESTILA IM KONKURENCIJA?

U gradu na Begeju program emituje još jedna televizija - RTV Santos - koja je regionalnog karaktera i ima urednu dozvolu. Godinama je izražena netrpeljivost vlasnika dvaju televizija, uz optužbe KTV da im sve "smešta" konkurencija sa Santosa...

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

11.09.

2012.

Vladaanonymous [neregistrovani] u 08:54

Objektivmo

Eto šta znači biti objektivan! Autor gornjeg teksta svo vreme pokušava da vešto "navuče" čitaoce na pomisao kako je u toj tzv. "odbrani " učestvovao veliki broj građana, kao i veliki broj protestanata iz "Jugoremedije". Bilo ih je dvadesetak, UKUPNO! Eto šta znači plaćeno novinarstvo.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi