Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lokalne radio-stanice somborskog atara nema ko da sluša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 09. 2012.

Autor: M. Miljenović Izvor: Dnevnik

Lokalne radio-stanice somborskog atara nema ko da sluša

Ništa novo da je radijski medij, najblaže rečeno, u velikoj krizi u Srbiji, pa i celom svetu, ali poslednje istraživanje „Ninamedia“ na području Sombora, Kule, Odžaka i Apatina, baš je porazno.

Ako je verovati rezultatima istraživanja, koje je doduše obuhvatilo samo legalne emitere (ne i brojne „divljake“),  radio je na Zapadu Bačke već mrtav ali mu to još niko nije javio, jer kako drugačije prokomentarisati da „najviše“ slušalaca ima regionalna „Kulska komuna“ koju prosečno tokom dana izabere 1770 slušalaca. I „drugoplasirana“ je stanica iz tog grada, jer 500 slušalaca manje ima Radio Kula. Sa četvorocifrenim brojem posetilaca u toj „ligi šampiona“ Zapadnobačkog okruga igra još samo apatinski Radio „Dunav“, koji je omiljena virtuelna destinacija za 1081 radijskog fana.

Stanje blisko kliničkoj smrti vlada pogotovo u Somboru, čiji je legendarni Radio „Sombor“, nekad „hvatan“ na kratkim talasima širom velike Jugoslavije.

Zahvaljujući ličnim „londonskim vezama“  ali i „skautingu“ na domaćem rok i pop terenu, legendi ovog radija Zdenka Bakića i Branimira Plavšića, emisije Radio Sombora su se slušale i nakon povečerja ispod vojničkih ćebadi u kasarnama cele tadašnje JNA, da bi ovih dana Radio Sombor, neuspešno privatizovan, doveden do prosjačkog štapa i kanapa, kao regionalni emiter  pao na svega 798 slušaoca u proseku.

Da li uopšte treba da čudi što mala, komercijalna somborska radio stanica „Fortuna“ ima prosečno po 236 slušalaca, dok se za duhovne poruke i muziku „Blagovesnika“, medija ovdašnje SPC opštine makar na nekoliko minuta opredeli tek 208 Somboraca, od kojih daleko nisu „pobegli“ ni Odžačani čija dva lokalna radija imaju ne mnogo više slušalaca. Tezu da samo pravoslavne Srbe vera interesuje jedino o Božiću i Vaskrsu (i krsnoj slavi), pada u vodu kada se zna da je apsolutni rekorder u maloj slušanosti elektronsko glasilo somborske rimokatoličke župe, Radio  „Marija“, na čijoj se frekvenciji dnevno u proseku zadrži – šest slušalaca.

Sabravši sve ove podatke, na 188.000 stanovnika tri opštine i jednog grada Zapadne Bačke „dolazi“ svega radio 6300 fanova, dakle manje od dva odsto populacije. Kad se zna da i poslednji semenkar i buregdžija, pre nego što se odluči da uloži koji dinar u EPP, povede računa o medijskoj zastupljenosti i „šerovima“, izvesno je da budućnost radio stanica u somborskom ataru baš depresivna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi