Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Užasan potez Fejsbuka pokrenuo dosad neviđenu kampanju brisanja aplikacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 08. 2022.

Autor: Stefan Simonović Izvor: Nova.rs

Užasan potez Fejsbuka pokrenuo dosad neviđenu kampanju brisanja aplikacije

Haštag „izbriši fejsbuk“ počelo je da trenduje u utorak, nakon što je Forbs objavio da su privatne poruke na platformi korišćene za krivično gonjenje 17-godišnje devojke zbog navodnog abortusa.

Prema pisanju Forbsa, Fejsbuk je dostavio policiji u Nebraski poruke između tinejdžerke optužene za ilegalni abortus i njene majke nakon što je gigantu društvenih medija uručen nalog za pretres, pokazuju sudski dokumenti.

Policija u gradu Norfolk je istragu započela u aprilu, pre nego što je Ustavni sud SAD poništio presudu koja je garantovala pravo na abortus na čitavoj teritoriji SAD.

Forbs tvrdi da je policijska uprava Norfolka „primila dojavu u kojoj se tvrdi da je tinejdžerka prekinula trudnoću u aprilu, u 23. nedelji i tajno sahranila fetus uz pomoć svoje majke (Džesike Burges).

Tinejdžerka je priznala policiji da jeste prekinula trudnoću, međutim, vlasti Nebraske su nastavile da istražuju.

Na kraju su uručili Fejsbuku nalog za pretres privatnih poruka između majke i ćerke. Njihov razgovor je otkrio da je tinejdžerka sama izvršila abortus uz pomoć majke.

Po dobijanju pristupa porukama, policija je optužila Burges po još dve tačke optužnice za izvođenje abortusa kod trudnoće starije od 20 nedelja i za činjenje istog bez lekarske licence. Burges je u porukama savetovala ćerku da koristi pilule za abortus.

I majka i ćerka su se izjasnile da nisu krive, a Fejsbuk kaže za Forbs da "ne može odmah da potvrdi specifičnosti incidenta".

Nakon što je list objavio da je Fejsbuk dostavio dokumente policiji, hešteg „Izbriši Fejsbuk“ je počeo da trenduje.

Mnogi korisnici su pozvali sve žene da obrišu Fejsbuk nakon skandala, a objave su sakupile stotine hiljada lajkova i retvitova. 

Meta je pružila informacije dve nedelje pre nego što je Vrhovni sud SAD poništio zakon koji ženama garantuje univerzalno pravo na abortus. Fejsbuk je, prema izveštajima, nakon odluke Vrhodnog suda, upitan šta planira da uradi kako bi zaštitio žene koje žele da abortiraju.

Odgovor je bio nepotpun i zvučao kao floskula.

"Zaštita privatnosti nam je veoma važna, posebno nakon što je Vrhovni sud doneo odluku koja se posebno tiče privatnosti. To je uvek bila stvar do koje nam je stalo.", naveo je Zakerberg. On je dodao i da je šifrovanje poruka jedan od načina da se korisnici zaštite.

 

Ipak, analitilčari smatraju da kompanije poput Fejsbuka, koje su sakupile nedokučivu količinu informacija o svojim korisnicima, mogu sada te podatke zloupotrebiti i čak ih iskoristiti protiv svojih korisnika, kao što je slučaj sa tinejdžerkom i njenom majkom.

Nebraska zabranjuje abortuse nakon 20. nedelje. Predlog republikanaca o zabrani abortusa posle 12 nedelja nije uspeo da obezbedi dovoljno glasova prošle nedelje.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi