Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osuđeni gradski većnik u Nišu traži saslušanje novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 10. 2012.

Autor: Toma Todorović Izvor: Politika

Osuđeni gradski većnik u Nišu traži saslušanje novinara

Ovih dana pojedini mediji objavili su presudu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici kojom je Miloš Banđur, nedavno izabrani član Gradskog veća u Nišu, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest meseci zbog izvršenog krivičnog dela pronevere.

 

Objavljujući informaciju i kratko obrazloženje odluke suda donete marta ove godine, u kojem se navodi da je Banđur osuđen zbog toga što je proneverio oko 40.000 dinara sindikalnog novca iz kase jednog od fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, mediji se nisu posebno bavili ovom presudom. Čekali su reakciju stranke koja je Miloša Banđura kandidovala za Gradsko veće (SNS-a), kao i vrha rukovodstva grada. Bilo je nelogično kako jedna osuđena osoba, makar i nepravosnažno, može da bude kandidovana za izbor u nišku gradsku vladu, kada se zna da svaki kandidat pre izbora mora da dostavi dve potvrde: da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi nikakav krivični, ili istražni postupak.

Reakcije niškog i republičkog rukovodstva SNS-a, kao i rukovodstva grada Niša nije bilo do juče. Ali, bilo je reagovanja samog Miloša Banđura, koji se najpre branio kako je protiv njega vođen politički proces, a potom, na
pres-konferenciji u sedištu gradske organizacije niških naprednjaka koja je na sve drugo ličila, osim na brifing sa novinarima, krenuo je u napad na predstavnike medija.

Banđur je sebi dao za pravo da demonstrira „silu i vlast”, da „postrojava” novinare i da poziva državne organe, policiju da mu se priključe u vođenju istrage protiv onih koji su informaciju objavili.
Miloš Banđur, još je gradski većnik u Nišu, na stranačkoj konferenciji za novinare je rekao:

„Preko medija pozivam policiju da od predstavnika ’Južnih vesti’ i ’Blica’ uzme izjave ko im je dao informaciju i ko im je dostavio dokumenta o kojim su pisali jer postoji, u to sam potpuno ubeđen, direktna veza između onoga ko je
novinarima dostavio vest i onoga ko je naložio paljevinu mog automobila 22. decembra prošle godine.”

Miloš Banđur je pri tom, kao i nekoliko dana ranije, potvrdio autentičnost objavljene sudske presude. U Društvu novinara Niša njegova izjava ocenjena je kao očigledna namera da se izvrši pritisak na medije i skrene pažnja na druge događaje. Zbog toga je reagovalo i Udruženje novinara Srbije. Predsednik Izvršnog odbora UNS-a Petar Jeremić rekao je osuđujući nastup niškog većnika da policija ne bi smela da se bavi istragama o novinarskim izvorima:

Očekuje se i reagovanje SNS-a i rukovodstva grada Niša oko presude kojom je Miloš Banđur marta ove godine osuđen na zatvorsku kaznu, ali i oko njegovog pokušaja da vodi istragu protiv novinara. Sudska presuda Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici može se lako pročitati na sajtu ove pravosudne ustanove i dostupna je svakom ko ima kompjuter…



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi