Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Borac za slobodu govora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2012.

Autor: D. Z. Izvor: Večernje novosti

Borac za slobodu govora

Televizijska emisija "Slobodno srpski" obeležila dve godine emitovanja

 

Ni 13 godina od dolaska međunarodne zajednice, Srbi na Kosmetu nemaju slobodu govora. Oni koji su ostali u gradovima na Kosmetu ne usuđuju se da srpskim jezikom govore na ulici, u samoposlugama, na pijaci... Zato sam odlučio da svoju emisiju nazovem "Slobodno srpski" - kaže novinar Budimir Ničić, autor i voditelj emisije koja je obeležila dve godine rada.

Originalan politički tok-šou na kanalima nezavisne TV mreže srpskih stanica na Kosmetu, koju čine TV "Mir" u Leposaviću, "Most" u Zvečanu, "Puls" u Šilovu, "Herc" iz Štrpca, bavi se teškoćama i potrebama srpskog naroda na KiM i pokušava da analizira stvarnost, ukaže i upozori na dvostruke aršine. Njegova emisija emituje se i na javnom servisu TV Kosova, ali je bila ukinuta posle priloga o martovskom pogromu Srba 2004. godine.

Ničić je postao poznat po pitanju koje je postavio francuskom diplomati Bernaru Kušneru, šta zna o trgovini ljudskim organima, odnosno "žutoj kući" u Albaniji. Ističe da pitanja koja postavlja sagovornicima nisu nimalo laka, ali da za neka odgovori jednostavno - ne postoje.

- Pitanja koja, naravno, na srpskom postavljam sagovornicima, bilo da su predstavnici međunaordne zajednice ili kosovskih institucija su ona koja svakodnevno čujem na ulici, ispred prodavnice, u kafani... Nažalost, to su gotovo jedina mesta u kojima se okupljaju Srbi - priča Ničić.

"Slobodno srpski" emisija, prema redovnim istraživanjima jedna je od najglednanijih na srpskom jeziku na Kosmetu. O tome svedoče i posete vebsajtu, ali i komentari koje gledaoci šalju posle emisije u sedište produkcije u Čaglavici.

SAJAM KNjIGA

NA sajmu knjiga u Beogradu pored medija sa Kosmeta, na redovnom programu biće prezentovana i emisija "Slobodno srpski". U okviru prostora na Sajmu dobijenom uz pomoć Kancelarije za KiM biće održana debata na temu "Mediji sa Kosmeta" na kojoj će učestvovati novinari koji izveštavaju iz pokrajine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi