Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poslanici pitali o zemljištu, pretplati za RTS...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 10. 2012.

Izvor: Tanjug

Poslanici pitali o zemljištu, pretplati za RTS...

Poslanici republičkog parlamenta danas su pokrenuli niz pitanja o načinu ustupanja poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini šeiku iz Abu Dabija, naplate pretplate za RTS, ali i privatizacije pojedinih preduzeća.

Poslanike Lige socijaldemorkata Vojvodine zanimalo je na osnovu kog zakona je delegacija Srbije, koja je boravila u Abu Dabiju, obećala tamošnjem šeiku prodaju 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, tvrdeći da je time prekršen zakon.

Šefica poslaničke grupe LSV Aleksandra Jerkov upitala je, u delu sednice kada poslanici svakog utorka i četvrtka traže informacije od predstavnika vlasti, "da li je to možda mimo znanja parlamenta promenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu i da li to znači da u Srbiji postiji dogovorna ekonomija".

Ocenjujući da je Vojvodina najbolje na svojim leđima osetila tu dogovornu ekonomiju kada je upitanju i projekat Južni tok, ona je kritikovala ministra finansija Mlađana Dinkića i ocenila da i poslednji primer “pokazuje šta Dinkić misli o Vojvodini i njenim poljoprivrednicima, kao i o restituciji, jer je zemljište koje je obećao predmet restitucije”.
“Dinkić ne može da ustupa 25.000 hektara zemlje bez tendera, ako u ovome ipak uspe da li možemo očekivati da nekim narednim dogovirma po njegovoj slobodnoj proceni pokloni recimo Petrovaradinsku tvrđavu”, upitala je Jerkov.

Potpredsednica Skupštine Srbije Vesna Kovač, koja je predsedavala današnjom sednicom, rekla je da parlament nije dobio predlog za izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Poslanik DSS Siniša Kovačević upitao je ministra kulture i informisanja Bratislava Petkovića o situaciji u RTS-u i problemima naplate pretplate, navodeći da je ona "spala" na 30 odsto, dok u Hrvatskoj ide i do 90 odsto.

Kovačević je upitao i da li to znači da Hrvati više vole svoju televiziji nego Srbi svoju, ili postoji razlika u kvalitetu programa.

Govoreći da RTS ima ogroman reklamni potencijal, Kovačević je upitao i da li je tačno da se ogroman markentinški potencijal prodaje odgovarajućim firmama.
“Ko su tačno vlasnici tih firmi, da li je tačno da su to Dragan Đilas i Srđan Šaper, o kom se projektivanom gubitku radi i da li u tome ima elemenata krivičnog dela”, upitao je Kovačević, koga je zanimalo i koliko je stipendija dodeljeno nakon 2000. godine za snimanje filmova, koji nikada nisu ni započeti.

Poslanica na listi LDP Ranka Savić pokrenula je pitanje toplog obroka i regresa za profesionalne vojnike i upitala ministre odbrane i finansija zašto se na njih ne odnosi član Zakona o radu, kojim je predviđeno da zaposleni imaju pravo na topli obrok i regres za odmor.

“Da li profesionalna vojska treba da nosi sendviče i da ide u prodavnice i kupuje burek. Zašto se na profesionalne vojnike ne primenjuje Zakon o radu?”, upitala je Savić i navela da to ne bi ni pitala u parlamentu, ali da je već tražila tumačenje Ministarstva rada koje ju je obavestilo da je potrebno da uplati taksu od 10.330 dinara kako bi dobila tumačenje zakona.

“Pitam ministra finansija da li je normalno da jedna taksa za tumačenje zakona košta toliko”, upitala je Savić.

Naprednjak Momir Stojanović je pitao da li će se u okviru ispitivanja spornih privatizacija ispitati i privatizacija niškog preduzeća “Nisala”, vrednog, prema nekim procenama, 61 milion evra, koje je, kako je rekao, “poklonjeno beogradskom preduzeću “Domal” za nešto više od 325.000 evra.

Socijalista Neđo Jovanović je postavio pitanje, budući da se očekuje povratak oko 400 sudija na svoje funkcije, da li svi koji treba da se vrate to i zaslužuju, jer Ustavni sud nije ulazio u ocene njihovog rada, već proceduru njihovog neizbora.

On je upitao da li će Ministarstvo pravde doneti novi Pravilnik o ocenjivanju rada sudija i sistematizaciji radnih mesta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi