Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Da li je bolje finansirati RTS iz budžeta ili pretplate?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 10. 2012.

Izvor: Danas

Da li je bolje finansirati RTS iz budžeta ili pretplate?

Pitanje i odgovor...

Goran Peković
član Saveta RRA

To je pitanje za državu. I finansiranje iz budžeta i finansiranje pretplatom imaju i prednosti i mana, i jedno i drugo su primenjiva i viđena rešenja u Evropi. Bez obzira na to koji se način finansiranja za Javni servis odabere, mora se obezbediti njegova uređivačka nezavisnost. Plašim se na kraju da će se i jedno i drugo svaliti na teret građana.

Dragan Janjić
potpredsednik NUNS

Najbolje je finansirati RTS iz pretplate, ali pod uslovom da se osigura naplativost preko 90 odsto. Nije nemoguće urediti oblast naplate pretplate i postoje načini da se to naplati od onih koji ne ispunjavaju tu obavezu. Svi treba da shvate da se pretplata ne plaća za gledanje televizije, već za proizvodnju programa koji će biti od javnog interesa i neće biti komercijalan.

Nino Brajović
generalni sekretar UNS

Smatram da je bolje da se RTS finansira iz pretplate, jer bi finansiranje iz budžeta dovelo Javni servis pod uticaj vlasti, koja kontroliše budžet. Ipak, postoje mehanizmi da se i to reguliše donošenjem zakona kojim bi se RTS eksplicitno odvojio od izvršne vlasti. Mada, i tu ima prostor za prevare, te je pretplata svakako bolji način.

Miloš Vasić
novinar

Mislim da bi RTS trebalo sam da se finansira kako zna i ume. Nemam ništa protiv pretplate, ali ne želim da mi se novac uzima preko strujomera, odnosno da ide preko računa za struju. Neka šalju posebne račune. Ideja da se Javni servis finansira oduzimanjem od plata je skandalozna.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi