Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Finansiranje nejasno, sudbina neizvesna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 10. 2012.

Autor: Zorica Miladinović Izvor: Danas

Finansiranje nejasno, sudbina neizvesna

„Bratstvo“, jedini list na bugarskom jeziku, izlazi posle pauze od godinu dana

Nakon prisilne pauze od godinu dana, jedini list na bugarskom jeziku u Srbiji „Bratstvo“ trebalo bi da se nađe pred čitaocima u vreme izlaska ovog teksta.

Ipak, u ovom listu, starom više od pola veka, upozoravaju da će njegovo izlaženje ponovo biti neizvesno od 1. januara naredne godine, jer finansiranje nije sistemski rešeno.

Najnoviji broj nedeljnika „Bratstvo“ uspeva da izađe samo zato što je Kancelarija za manjine pri Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Bratstvo“ ovog meseca uplatila pomoć od 5,8
miliona dinara za podmirenje troškova u 2011. Od toga novca izmireni su zaostali dugovi i tužbe. Nije ništa preostalo za plate 14 zaposlenih u „Bratstvu“ do 1. januara naredne godine. Poslednja zarada koju su dobili bila je za januar ove godine, a prethodno su tri godine primali minimalac.

- Ovaj novac je isplaćen iz budžetskih rezervi. Ne znamo kada će biti sledeća uplata i u kom iznosu, tako da je izlaženje „Bratstva“ totalno neizvesno. Još je neizvesnije štampanje drugih izdanja NIU „Bratstvo“- školskog mesečnika za decu „Drugarče“ i časopisa za književnost, umetnost i nauku „Most“, koji bi trebalo da izlazi jednom u dva meseca. Kancelarija za manjine obećala je podršku i pomoć, ali još nema sigurno rešenje. Najbolje rešenje bilo bi da država iz budžeta sufinansira „Bratstvo“. Bez takvog sufinansiranja ne može opstati nijedno manjinsko glasilo u Srbiji- ocenjuje za Danas Momir Todorov, v.d. direktora i v.d. glavnog i odgovornog urednika „Bratstva“.

Od nastanka ustanove „Bratstvo“ 1959. godine, njen osnivač bila je Skupština Srbije, koja je iz budžeta sufinansirala izlaženje istoimenog nedeljnika, kao i časopisa „Drugarče“ i „Most“. Krajem 2006. godine Skupština se odrekla
osnivačkih prava u korist Nacionalnog saveta bugarske manjine. Tadašnje rukovodstvo Nacionalnog saveta propustilo je da sa državom precizira jedno od ključnih pitanja - finansiranje, zadovoljavajući se usmenim bećanjima da će to biti regulisano na zadovoljavajući način.

I doista, sledeće, 2008. godine „Bratstvo“ je dobilo 30 miliona dinara za podmirenje godišnjih troškova, koliko mu je uplaćivano i u prethodnom periodu. Već 2009. godine, međutim, Ministarstvo kulture i informisanja donosi odluku da ovu ustanovu sufinansira projektno. Umesto traženih 30 miliona, „Bratstvo“ je dobilo 7,5 miliona dinara.

Sledeće godine situacija se dodatno pogoršala - ustanova je od Ministarstva kulture dobila samo 4,1 milion dinara.
Finansijska agonija kulminirala je prošle godine, kada je Ministarstvo kulture, pozivajući se na Medijsku strategiju za period do 2016. godine, obavestilo Nacionalni savet bugarske manjine da „Bratstvo“ više nema pravo da konkuriše ni za projektno sufinansiranje. U obaveštenju se navodi da će sufinansiranje biti uređeno „na drugačiji način“, ali se opet ne precizira na koji. Ustanovi su, dakle, kao siguran izvor prihoda ostale samo prodaja novina i reklame, koje su uvek imale skroman „rezultat“.

Štampani mediji „na kašičicu“

- Među sredstvima informisanja na bugarskom jeziku preovladavaju elektronski mediji, a informativna delatnost spuštena je sa državnog na lokalni nivo. Izvori finansiranja su različiti, neujednačeni, pa i nedovoljno jasni, kakav je slučaj sa „Bratstvom“. To bi trebalo da se reši na sistemski način s obzirom da u Srbiji po poslednjem popisu živi skoro 21.000 Bugara, dok je njihov realan broj bar duplo veći - kaže za Danas Vančo Bojkov, član Komisije za informisanje Nacionalnog saveta bugarske manjine. Inače, osim listova i časopisa NIU „Bratstvo“, u Srbiji povremeno izlazi još samo jedan list na bugarskom jeziku, časopis „Bjuletin“, koji izdaje Kulturno-informativni centar bugarske manjine u Bosilegradu.Program na bugarskom jeziku ima RTV Caribrod u Dimitrovgradu. U Bosilegardu postoje radio i televizija, koji rade u okviru Centra za kulturu. Na Niškoj televiziji, čiji je osnivač skupština grada, četiri puta dnevno emituju se petominutne vesti na bugarskom jeziku. Vesti na bugarskom jeziku emituju se i na internet radiju i Jugpresu u Leskovcu.

Prva emisija na bugarskom jeziku u Srbiji (Jugoslaviji) čula se na Radio Nišu u novogodišnjoj noći 1946. godine. Polučasovna emisija na bugarskom jeziku na ovom radiju je emitovana od 29. novembra 1971. do 2009. godine, kada je ta stanica ugašena. Na RTV Beograd (kasnije RTS-u) krajem sedamdesetih krenula je emisija na bugarskom jeziku, „TV Žurnal“, koja se emitovala jednom sedmično sve do početka bombardovanja 1999. Zvanično objašnjenje za njeno ukidanje bilo je da je NATO avijacija oštetila predajnike, ali emisija nije iznova pokrenuta ni kada su predajnici popravljeni.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi