Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Velika Hoča: Srušeno obeležje nestalim novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 10. 2012.

Izvor: Radio KIM

Velika Hoča: Srušeno obeležje nestalim novinarima

Nepoznate osobe srušile su proteklog vikenda, na putu između Velike Hoče i manastira Zočišta, obeležje nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu i Metohiji, saznaje KIM radio.

 

Obeležje su pre dva meseca na mestu gde su nestali novinari Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Perenić, postavili predstavnci Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Da je obeležje srušeno i uništeno proteklog vikenda KIM radiju je potvrdio predsednik srpske opštine Orahovac Marijan Šarić.

“Otišli smo na lice mesta i utvrdili da je uništeno, ostala je samo jedna gredica. U toku dana slučaj ćemo prijaviti policiji”, rekao je Šarić.

Član Uprave DNKiM Živojin Rakočević u izjavi KIM radiju najoštrije je osudio ovaj, kako je kazao, vandalski čin.

“Rušenje obeležja novinarima koji su oteti radeći svoj posao znači da danas, posle toliko vremena, ima gotovo isto slobode kao onda kada su Slavuj i Perenić nestali. Jasno je da zavera ćutanja u rasvetljavanju sudbine nestalih, i na ovakav način, progovara, kao i da oni koji su oteli Đuru i Ranka nisu daleko od mesta kidnapovanja”, kazao je Rakočević.

“Novinarska Udruženja neće odustati od podizanja obeležja bez obzira koliko puta ga puta rušili i uništavali. Dakle, ne odustajemo od istraživanja gde su stradali novinari, kakava im je sudbina, ko ih je oteo - i to se odnosi podjednako na sve bez razlike na njihovu etničku pripadnost”, dodao je on.

Predstavnici UNS i DNKiM su na Međunarodni dan kidnapovanih i nestalih 30. avgusta ove godine na putu između Velike Hoče i manastria Zočište, postavili obeležje posvećeno nestalim i ubijenim kolegama.
Na obeležju je na srpskom i albanskom pisalo: “Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestale naše kolege Đuro Slavuj i Ranko Perenić, tražimo ih”.

Predstavnici UNS-a su proteklih godina tražili od predsednika kosovske Opštine Orahovac dozvolu za postavljanje obeležja, ali nisu dobili nikakav odgovor, pa su tablu postavili samoinicijativno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi