Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hoće da otmu milione od države i ugase konkurenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2023.

Autor: Ekupa Srpskog telegrafa Izvor: Srpski telegraf

Hoće da otmu milione od države i ugase konkurenciju

Druge novine prijavljuju Savetu za štampu, gde sede njihovi ljudi, oni ih kažnjavaju, a ako prođe predlog da Savet dobije veća ovlašćenja, mediji koje kazne neće moći da konkurišu za sredstva od države

Predstavnici medijskih udruženja koji se izdaju za „nezavisne“ novinare skovali su podli plan kako da medijima koje oni zovu provladinim otmu novac s državnih i lokalnih konkursa. 

Oni, naime, pokušavaju, u okviru izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, da proguraju da Savet za štampu dobije veća ovlašćenja i da njegove odluke budu obavezujuće kod buduće dodele finansijskih sredstava. A upravo mahom ti „nezavisni“ mediji zatrpavaju Savet za štampu fingiranim pritužbama na rad tabloida. 

 KADIJA TUŽI, KADIJA SUDI 

Kako bi to izgledalo u praksi ako bi ovi predlozi bili usvojeni? Ulažu se pritužbe Savetu za štampu na rad nekog tabloida, u Savetu za štampu sede „nezavisni“ novinari, koji potom „većaju“ i naravno uvek je odluka na štetu tabloida. I sad, ako Savet za štampu dobije viši status, veća ovlašćenja, postavi se na nivo vrhovnog sudije, tabloidima koji nisu u milosti Saveta za štampu biće onemogućeno da učestvuju na medijskim konkursima koje finansira država. Tako će mediji koji su i deset puta tiražniji od „nezavisnih“ medija ostati bez jednog od izvora finansiranja, što će im umnogome otežati funkcionisanje. To je, zapravo, plan „nezavisnih“ medija, da se ukinu štampani mediji koji im nisu po volji.

Ištvan Kaić, medijski analitičar, kaže da je „ovde reč o dugo planiranom prevarantskom projektu da se najpre potpuno pod kontrolu NUNS i srodnih antivladinih udruženja stavi Savet za štampu, a zatim da se tako korumpiranom telu izmenama zakona koje su u toku da još veći legitimitet i važnost da se na osnovu izveštaja Saveta odlučuje ko može, a ko ne može  da učestvuje u projektnom " sufinansiranju  iz državnogg budžeta“.

- Prva faza je zaokružena pretvaranjem UNS u antivladino udruženje i dovođenjem Željka Bodrožića, predsednika NUNS, na čelo Saveta za štampu. NUNS i Bodrožić naređuju svojim izaslanicima i poturenim članovima u Komisiji za žalbe Saveta za štampu Zlatku Čoboviću, Jelki Jovanović, Bojanu Cvejiću i ostalima da sami prijavljuju samo provladine medije za kršenje kodeksa, a da zanemare ono što čine antivladini mediji. Tako se već godinama dobija lažno napumpana i neverodostojna statistika, s lažnim brojevima, i stvara lažna slika da samo provladini mediji krše kodekse - ističe Kaić. 

 NOVA ETAPA 

Druga faza je, dodaje, „ovo što se sada dešava, a to je da se na osnovu tako lažno dobijenih brojeva dovede u pitanje izvor finansiranja svim štampanim medijima koji su provladini". 

- Uočavate kontroverzu? Antivladini elementi pokušavaju da liše državnih novčanih sredstava provladine medije i, samim tim, ugroze njihovo postojanje! Pa gde to ima? Posebno je bizarno što je u tu prevaru uključen Saša Mirković, bivši državni sekretar u Ministarstvu za informisanje u vreme kada je Draganu Šolaku i njegovim medijima omogućeno da vuku prava iz naših zakona, a odgovaraju isključivo po stranim... Dakle, ne samo što novi ministar i premijerka moraju da prozru ovu prevaru već moraju jače konkretizovati pojam medija u Zakonu o javnom informisanju tako da sve što svih ovih godina važi za sve ostale medije u Srbiji počne konačno da važi i za Šolakove - poručio je Kaić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi