Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Krivično gonjenje novinara protivno standardima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2012.

Autor: Milena D. Milikić Izvor: Danas

Krivično gonjenje novinara protivno standardima

Krivično kažnjavanje novinara je protivno međunarodnim preporukama i standardima. Srbija mora da pokaže da je spremna da se uključi u moderne tokove, a jedan od koraka je i hitno ukidanje krivičnog gonjenja novinara, kaže za Danas Oliver Vujović, generalni sekretar medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO), povodom odluke nedavno formirane radne grupe Ministarstva pravde da iz Krivičnog zakonika ne izbriše krivično delo uvrede i klevete.

On ističe da je iznenađen ovom odlukom Ministarstva pravde, prvenstveno zato što je prethodna vlada u više navrata najavljivala brisanje ovih krivičnih dela.

- Premijer Ivica Dačić je u više susreta sa mnom u proteklim godinama istakao važnost medija i novinara i nadam se da će se on lično založiti da Srbija ukine krivično kažnjavanje novinara. Novinar ne sme zbog pisanja da ima strah da može da završi u zatvoru. Svako može da napravi grešku, pa i novinar, ali zato postoje sistemi odgovaranja u civilnom, građanskom zakonu. Krivični zakon nije za to, naglašava Vujović.

Prema njegovim rečima, SEEMO, kao i sve međunarodne organizacije i asocijacije novinara, jedinstveni su u stavu da krivično kažnjavanje novinara ugrožava slobodu medija.

- Nadam se da je izjava da Srbija ne želi da ukine krivično kažnjavanje novinara greška nekoga u administraciji, koji je tek preuzeo posao i koji ne shvata šta je u pitanju. Nadam se da će premijer Ivica Dačić i njegov zamenik Aleksandar Vučić, ali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, odlučno reći da je ovo pogrešna izjava i pokrenuti inicijativu za ukidanje krivičnog kažnjavanja novinara. Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić su političari koji mogu puno toga pozitivnog da urade, ali ako se budu zalagali za krivično kažnjavanje novinara, dobiće veliku mrlju na početku karijere. To isto se odnosi na poslanike u parlamentu Srbije. Svaki poslanik mora lično da se založi za ukidanje krivičnog kažnjavanje novinara. Kao poslanici u demokratskom sistemu to je deo njihove obaveze, smatra Vujović.

Na pitanje da li se iskustva novinara u drugim evropskim zemljama u kojima je na snazi razlikuju od iskustava u Srbiji, naš sagovornik ukazuje da je najveća razlika u tome što se u tim zemljama taj zakon u većini slučajeva ne primenjuje.

- Ako političari pokreću sudski postupak protiv novinara, koji je nešto pogrešno napisao, oni uglavnom koriste građansku parnicu, dakle civilni zakon, a ne krivični. Ako bi moderan političar koristio krivični zakon, to bi bilo
političko samoubistvo za njega ili nju. Uz to postoje dodatni mehanizmi koji se mogu i moraju koristiti kada su greške u pitanju i pre primene finansijskog kažnjavanja u građanskom postupku. To je pre svega pravo na odgovor. Ako je to poštovano od strane medija, onda se ne ide na finansijsko kažnjavanje. Osim toga, i kod finansijskog kažnjavanja postoje preporuke da kazne nikako ne mogu da budu tolike da ugroze opstanak medija ili novinara, dakle postoje i određeni standardi koliko novinar može finansijski da odgovara maksimalno, jer nije poenta kažnjavanja gašenje medija ili da se novinari navode na autocenzuru iz straha da mogu napraviti grešku, već da neko odgovara za svoju grešku, zaključuje Vujović.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi