Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić: Šta sam rekao studentima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2012.

Izvor: Pres

Tijanić: Šta sam rekao studentima

Aleksandar Tijanić nedavno je, po pozivu profesorke Fakulteta političkih nauka Nede Todorović, održao predavanje studentima novinarstva, čiji jedan deo Pres objavljuje. I dok su ono što je izgovorio studenti shvatili na pravi način, s druge strane su se oglasili dežurni kritičari, pojedini mediji koji su se izgleda prepoznali u Tijanićevom izlaganju...

Ko ste, bre, vi ljudi? Šta je vaša generacija? Koja je vaša pesma? Slogan? Šta piše na vašem bedžu? Kome verujete? Čemu kličete? Protiv čega ste, za šta ste? Šta menjate? Koje su knjige vaše? Čemu se radujete? Ko su vaši budući klasici? Koji je razlog vašeg postojanja? Zašto ste na ovom svetu? Kome i šta otplaćujete ovakvom sudbinom? Zašto su vaši dugovi kad ih niste napravili? Zar je u vašoj generaciji Če ubio Fidela? Hoćete li da generacijski budete prokleti, beznačajni, kusur istorije? Da ličite na nas?

Pahomije i „Preljubnici“

Zar je pogled na celulit Kim Kardašijan vaš krajnji horizont? Vaši hiperpalčevi razvijeni SMS-om, vaš „Veliki brat“, Pahomije i „Preljubnici“, medijski natureni idealno-tipski idoli sa istim brojem pačjih usana i identičnim
vimenima, pazarenim sa monotone „Ikea“ police; zar je to sve što generacijski možete? Što smete? Ovi posleratni, pre vas, videli su „Bitlse“, Kenedija, Vijetnam, Muhameda Alija, šezdesetosmu, Vudstok, decu cveća, crnu braću, Branda, pozu 69, Selindžera, našu Zlatnu palmu, nobelovca Andrića, sletanje na Mesec, Olimpijadu na Jahorini, tranzistor, Bila Gejtsa, TV u boji, Merilin Monro, računare „komodor“, Dilana, kraj SSSR-a, Zorana Radmilovića, more, „Maratonce“, Šona Konerija, Zvezdu kao prvaka sveta, smrt Tita, daljinski upravljač, kraj aparthejda, našu zlatnu u košarci, Džajića, „konkord“, Pikasa, prvi deo „Kuma“, CD, pad Berlinskog zida, Arsena Dedića, otvaranje Kineskog zida, Bugarsku u EU, pokriveni Hram Svetog Save, građanski rat i raspad Jugoslavije. Vidite li razliku? Zašto na nju pristajete? Zašto ste, neopisivo mlitavo, pristali da posle prethodne, silicijumske generacije budete mutavi silikonski naraštaj?

Preparirani zamorčići

Utešno. Za sada. Niste krivci što ste takvi. Ničija genetika nije toliko loša. Vas su preparirali. Vi ste eksponati. Zamorčići. Najpre komunizam i dugotrajna tranzicija unište generacijski i pojedinačni integritet. Bez integriteta nema ličnosti. Bez ličnosti nema građanske hrabrosti i odgovornosti. Bez građanske hrabrosti i odgovornosti nema demokratije. Finalno, manjak integriteta i manjak pismenosti daju ovakvo srpsko novinarstvo. Srpsko novinarstvo se onda entuzijastično uključuje u dresuru srpskog javnog mnjenja doprinoseći atmosferi u kojoj je sve moguće. Ljudi, usled radikalnog gubitka svesti, čak i o ličnom interesu, većinski pristaju i da Srbija, povremeno, zaključava kapije iznutra.

Tabloidno omamljivanje

Tabloidna politika neminovno rađa tabloidnu ekonomiju, potom tabloidnu umetnost, onda tabloidno novinarstvo i, konačno, tabloidni život sa deset sati dnevno omamljivanja televizijskim programom. Kakav god da je, da Srbiji nema
RTS-a, sve ćerke bile bi kao Stoja a svi sinovi kao zaštićeni svedoci. Nije slučajnost. To je nečiji politički projekat da se sve u Srbiji svede na večne neproduktivne sukobe i iskonski rat našeg Šojica i njihovog sultana Sulejmana. Kismet, valjda.

Društveno dirigovanje

Možete se spasti samo pojedinačno. Talentom ili rmbačenjem, svejedno. Budite bolji od drugih. Bolji od nas. Iskoristite ovaj haos. Proniknite u suštinu društvenog dirigovanja, opsenarstva, ukidanja svake spontanosti ili
slučajnosti. O tome vam glasno ćute.

Sakupljači đubreta

Nemojte snobovski odbacivati važnost printanih tabloida ili teletabloida za mentalno zdravlje Srbije. Oni skupljaju đubre po Srbiji i stavljaju ga na ekran ili ga uvijaju u papir. Za razliku od mnogih, voleo bih da svaki bogataš ima sopstveni tabloid. Naime, urednici tabloida su pošteni ljudi. Oni napadaju samo osobe koje su „uplaćene“, „tipovane“ i naručene od gazda. Tek tada, u sveopštem medijskom ratu moćnih, gde svako svog protivnika cinkari javnosti i policiji, saznaćemo sve o svima. Dajte nam još tabloida, ako mislite dobro Srbiji. U njima je, dakle, istina. Delić po delić, pa sami slažite lego-kocke otkrovenja.

Šta bi neki budući analitičar našeg vremena mogao da sazna o današnjoj Srbiji i nama proučavajući ovdašnje novine? Šta bi zaključio o našoj kulturi, ekonomiji, pismenosti? Verovaće da smo sekta, pleme koje je radilo sebi o glavi, sve dok nam to nije pošlo za rukom? Mi smo ćate, pisari sadašnjosti. Zato, uz retke izuzetke, živimo u svom vremenu i iščeznemo sa njim. Nepovratno, jer tako treba.

Neda Todorović: Pogodio je suštinu

Profesorka Neda Todorović za Pres kaže da su studenti posle predavanja još sat vremena ostali da sa Tijanićem razgovaraju i postavljaju mu pitanja.

- On je briljantan novinar. Napisao je sjajan tekst i lepo ga je naslovio „Prva lekcija iz novinarstva“. Onda je to u svom stilu ispričao. Rekao je prave stvari, suštinu - kaže Todorovićeva. Ona naglašava da je strašno što je tri nedelje u pojedinim medijima pravljena kampanja oko teksta čiji pravi sadržaj niko nije znao.

- Ovo je školski primer kako nastaje fama ili glasina. Bila sam zgrožena tri nedelje gledajući kako nastaje fama od nečega, a da niko ne zna šta je zapravo rečeno, što mi govori strašne stvari o našem novinarstvu. On je pustio tri
nedelje da kruže glasine i onda je samo objavio ono što je govorio. I šta ćesada ti koji su pustili glasinu? - završava ona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi