Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milka Forcan kleveće, a Danas pušta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 11. 2012.

Autor: Ljiljana Smajlović Izvor: Danas

Milka Forcan kleveće, a Danas pušta

Udruženje novinara Srbije neprijatno je iznenađeno odlukom redakcije Danasa da bivšoj bliskoj saradnici Miroslava Miškovića, Milki Forcan, dozvoli da u Danasu kleveće vašu kolumnistkinju Ružu Ćirković („Sujeta razara sve kriterije“, 8. novembar 2012).

Koleginica Ćirković spada među najbolje i najuglednije novinare u Srbiji. Citiraću iz obrazloženja za godišnju novinarsku nagradu UNS-a, koju je Ruža osvojila 2010. godine na predlog kolege Batića Bačevića iz NIN-a:
„Pokazala je gvozdenu profesionalnost u vremenu kada su mnoge njene kolege shvatile da je lepše i unosnije baviti se marketingom i pi-arom nego služiti nečemu što svakodnevno gubi na značaju - javnom interesu, jedinom interesu koji
nikako ne uspeva u srpskoj tržišnoj ekonomiji. Možda su zato njene kolumne, koje svake nedelje objavljuje beogradski dnevni list Danas, postale medijska atrakcija ili svojevrsna škola za mlade novinare koji pokušavaju da plivaju u moru fiktivnih ugovora, nepostojećih kompanija, nameštenih tendera i sve siromašnijih građana.

Poražavajuća ekonomska stvarnost nije joj oduzela duhovitost, a sve veći pritisci na medije je nisu nimalo uplašili - naoružana ironijom i pouzdanim informacijama, sa lakoćom demaskira sve koruptivne poteze vlade ili njenih tajkuna. Nije bila impresionirana tajkunima ni kada su sastavljali vlade, kao što nije bila fascinirana ni kada je vlada počela da se ljuti na te iste tajkune“.

Milka Forcan je reagovala na tvrdnju Ruže Ćirković da je, kao osoba koja je godinama bila zadužena za gazdinu sliku u javnosti, odjednom poverovala da gazdi može doći glave uz pomoć medijskih i marketinških moćnika iz predsedničkog kabineta.

Danas je gospođi Forcan dozvolio da na tu tvrdnju uzvrati nizom uvreda na račun mentalnog zdravlja i fizičkog izgleda jedne od najboljih srpskih novinarki (sujeta joj tobož „razara zdrav razum“, „kompleksi izbijaju“, „opsednuta“, „boji se“, „ispreda priče“, u kosi su joj „zebrasti pramenovi“), kao i nedokazanim i nedokazivim tvrdnjama o navodnim darodavcima, tobož iz „srpskog poslovnog džet-seta“.

Udruženje novinara Srbije žali zbog ovakve uređivačke odluke Danasa.

Podsećam da Kodeks novinara Srbije objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina smatra „nespojivim sa novinarstvom“ (prvo poglavlje Kodeksa, tačka pet), kao i da smernice iz istog poglavlja o istinitosti izveštavanja preporučuju da čitaoci budu obavešteni kada novine objavljuju komentar koji se nalazi u suprotnosti sa uređivačkom politikom ili stavom redakcije. Takođe, ni Zakon o javnom informisanju ne obavezuje medije da objavljuju odgovore koji sadrže klevete i uvrede.

Molim vas da javnosti pružite uveravanja da se komentar Milke Forcan kosi sa stavom redakcije Danasa.

Autorka je predsednica Udruženja novinara Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi