Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dosta medija u problemima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 11. 2012.

Autor: M. V. Izvor: Danas

Dosta medija u problemima

Desetak štampanih i elektronskih medija u Požarevcu zapalo je u finansijsku krizu, jer im se iz gradske kase mesecima ne uplaćuju ugovorena sredstva.

Posledice ovakve besparice prva je osetila redakcija nedeljnika «Okrug», koji prošle sedmice nije izašao iz štampe.

- Grad nam duguje preko 200. 000 dinara za naše izveštavanje o radu lokalne samouprava, dok su ukupna dugovanja prema nama čak 550.000 dinara, čime nam je ugroženo normalno poslovanje. Zbog toga nismo mogli da štampamo 198. broj, pa se izvinjavamo svim svojim čitaocima - kaže Nenad Petrović, glavni urednik «Okruga».

U znak protesta zbog uskraćivanja para iz budžeta, «Radio Bum 93» prestao je da objavljuje vesti o radu lokalne samouprave.

- Osim isplate dugovanih para, tražimo da se oformi nezavisna komisija koja bi odlučivala o raspodeli sredstava, a koja nije politički istruisana od stranaka koje su na vlasti - navodi se u zahtevu redakcije «Radija Bum 93».

Novac iz budžeta lokalnim medijima dodeljuje se iz tri izvora, odnosno iz sredstava kojima raspolažu Skupština grada, gradonačelnik i Gradska uprava.

Međutim, lokalni mediji imaju primedbe na prva dva izvora, koja raspolažu sa ukupno 12 milion dinara, jer Skupština grada plaća samo«odabranima», dok se sredstva gradonačelnika ne isplaćuju već mesecima.

Iz prihoda Skupštine grada, za medije je u 2012. godini izdvojeno 6, 5 miliona, koje dobijaju samo privatne televizije «Sat» i «Duga» i nedeljnik «Reč naroda».

- Njima se plaća prema regularnim ugovorima, jer su to pravo stekli na javnom tenderu - kaže Žarko Pivac (DS), predsednik Skupštine grada. Od sredstava gradonačelnika, za ovu godinu medijima je namenjeno 5, 5 miliona, ali
se novac mesecima ne isplaćuje. Gradonačelnik Miomir Ilić (SPS) kaže da će sva dugovanja uskoro biti isplaćena.

- Da ne bismo plaćali kazne nakon kontrola budžetskih revizora, moramo naći odgovarajući pravni osnov za buduću raspodelu
para lokalnim medijima - kaže Ilić.

Na poslednjoj sednici gradske skupštine odbornici opozicije, većinom SNS-a, oštro su kritikovali odnos gradonačelnika prema nekim medijima, koji svojim stavom o neplaćanju istih, dovodi do ugrožavaneje njihove egzistencije i samim tim, uvođenja medijskog mraka u lokalu, kao što je bilo do 2.000-te godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi