Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prepiskom na uređivačku politiku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 11. 2012.

Autor: S. Novosel Izvor: Danas

Prepiskom na uređivačku politiku

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu uputilo je protest Regionalnoj televiziji Novi Pazar zbog, kako je navedeno u saopštenju, „neprimernog načina obaveštavanja javnosti“ o smrti filozofa Rasima Muminovića, obeležavanja Dana Sandžaka i dodele književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“.

BNV smatra da su ti događaji marginalizovani i time je pričinjena „ogromna šteta bošnjačkoj javnosti“ a „neprofesionalno i nepristojno izveštavanje“ su povod da se BNV obrati domaćim i međunarodnim novinarskim udruženjima „kako bi se stalo na put urušavanju ugleda i dostojanstva novinarske profesije u Sandžaku, a Bošnjacima obezbedilo korektno i profesionalno informisanje“.

Tekst protestnog pisma dostavljen je i ostalim medijima, pa je to bio i put odgovora Regionalne televizije sa potpisom direktora Denisa Mavrića.

U odgovoru se odbacuju optužbe i konstatuje da se BNV u nedostatku drugih aktivnosti, bavi analizom rada Regionalne televizije. „Vest o smrti Muminovića sa opštom biografijom, oslanjajući se na podatke dobijene od njegove porodice i iz drugih izvora objavili smo nezavisno od BNV. Tek posle toga svojatajući Muminovića, oglasilo se BNV.

Poštujući zakone naše profesije dužinu tog saopštenja prilagodili smo informativnoj emisiji“, piše Mavrić u odgovoru BNV i navodi da je objavljivanje dodeljene književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ i  programa obeležavanja Dana Sandžaka petnaest dana pre događaja „moglo da se sažme u po jednu rečenicu, a mi smo u Dnevniku o tome govorili  skoro četiri minuta“.

Mavrić je napisao da ta kuća možda i greši u informisanju o aktivnostima BNV jer „ovom telu dajemo značaj koji objektivno nema.

Podsetimo, reč je o veću u tehničkom mandatu, kome je odavno istekao redovni mandat, pa svoje nadležnosti obavlja samo zato što BNV u punom mandatu još nije formirano“. Usledio je nastavak prepiske, iz BNV je na adresu direktora RTV Novi Pazar otišlo je pismo u kojem se se odgovor na prvo saopštenje smatra izražavanjem njegovog stranačkog i političkog stava.

Odgovor na dopis koji je „upućen sa namerom iznalaženja rešenja sa bolju saradnju i objektivno izveštavanje“ smatra se da je Mavrić hteo da iskoristi „za iskazivanje političke nekorektnosti prema instituciji kao što je BNV“.

U nastavku se nabrajaju termini u kojima su emitovane informacije o pomenutim događajima, „u neprimernom redosledu“ i „nakon tema koje ne predstavljaju događaje tog dana“.

U ovoj prepisci, BNV je podsetilo da „svih ovih godina radi na veoma bitnim projektima koji su u njegovoj nadležnosti“, pa se očekuje da se „o aktivnostima Veća primereno izveštava i da se ne marginalizuju teme od bitnog značaja za položaj i ostvarivanje prava Bošnjaka u ovoj zemlji“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi