Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kablovske veze države sa medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2012.

Autor: J. Stevanović Izvor: Politika

Kablovske veze države sa medijima

„Telekom” tvrdi da Republika Srbija nije većinski vlasnik TV Arene sport, dok udruženja novinara tvrde suprotno

Stručna javnost kritikovala je juče nerešen status TV Arene sport – bez jasne dozvole za emitovanje, ali i bez izričite zabrane – i njen posredni prelazak u ruke države, dok je novi gazda ove kuće, „Telekom”, odgovorio da nema većinskog vlasništva Republike Srbije u ovoj televiziji.

Na insistiranje Udruženja sportskih novinara Srbije, javnost je nedavno počela da preispituje usklađenost odluke „Telekoma”, preduzeća pod kontrolom države, da kupi TV Arenu sport (četiri kanala) i strategije i obećanja države da će se povući iz medija.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić kaže da ova kupovina nije u skladu sa opredeljenjem vlade da ne bude vlasnik medija.

– Kada je država kupila 51 odsto vlasništva TV Arene sport, to je bilo protiv njenog opredeljenja da izađe iz medija – kaže Jeremić.

On objašnjava da i indirektno državno vlasništvo stvara nelojalnu konkurenciju privatnim stanicama.

– To je nelojalna konkurencija protiv koje se mi borimo i zato država i treba da izađe iz medija – zaključuje Jeremić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da je čuo objašnjenje da država ne gazi preko svoje reči jer je reč o kablovskom kanalu.

– Nisam uveren da kablovske televizije treba odvojiti od onih u etru. Država ni posredno ni neposredno ne treba da bude vlasnik medija – smatra Obradović.

Međutim, u „Telekomu” su nam kazali da država nije većinski vlasnik četiri pomenuta kanala. Ova kompanija je 2011. preuzela firmu „HD WIN” u čijem sastavu posluje TV Arena sport.

– Državno vlasništvo nad akcijama „Telekoma Srbija” od oko 58 odsto n predstavlja posredno većinsko vlasništvo države u „HD WIN” imajući u vidu da je „Telekom” vlasnik 51 odsto „HD WIN” . Isto tako, „Telekom” nije osnivač „HD WIN”, i 51 odsto udela u ovoj kompaniji je sopstvena imovina „Telekoma”, a ne direktno državno vlasništvo.

Na pitanje šta je „Telekom” kupio za 7,7 miliona evra kada TV Arena sport nema svoju zgradu niti dozvolu za rad, u ovoj kompaniji kažu:

– U postupku dokapitalizacije u kapital TV Arena sport uloženo je 7,7 miliona evra. Navedeni iznos je određen na osnovu tadašnje registrovane vrednosti kapitala „HD WIN”. U navedenu vrednost kapitala „HD WIN” uračunato je i vlasništvo u „HD WIN” Hrvatska, emisiona tehnika i studijska oprema, prava na emitovanje sadržaja i ugovori za kablovsku distribuciju sa operatorima.

Republička radiodifuzna agencija (RRA) ne „presuđuje” u ovom slučaju jer čeka na „objedinjeno mišljenje” Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija.

TV reditelj Aleksandar Mandić međutim kaže da on ne vidi šta je uloga RRA ako se čeka sud ministarstva, odnosno vlade kao ni da mu nije jasno kako će ministarstvo moći objektivno da sudi o imovini države.

– Strašno je što država preko svog preduzeća kupuje firmu bez odobrenje za rad, odnosno mačku u džaku, znajući da će je ilegalno legalizovati – kaže Mandić dodajući da ga je od ovog slučaja više iznenadilo jedino to što je Aleksandar Vučić četiri sata molio da rukovođenje Crvenom zvezdom preuzme Dragan Džajić, „čovek kome se u tom trenutku sudilo baš zbog sumnje da je pokrao tu istu Zvezdu”.

Mandićev kolega Stanko Crnobrnja veruje da država ne zna da je u stvari kupila četiri kanala.

– Država verovatno nema pojma da je, uprkos opredeljenju da iziđe iz vlasništva u medijima, ušla u vlasništvo, ne jednog, nego četiri kablovska TV kanala. Kao što nije imala pojma kako je u „Kolubari”, godinama, trajala otimačina javnih, državnih, dobara. Jer nije imao ko, u ime države, da to pravosnažno, i pravovremeno, spreči – kaže Crnobrnja.

On ocenjuje da je nevolja sa „Telekomom” što je isuviše veliki:

– „Telekom” je veliki državni sistem koji ne podleže ničijoj kontroli. Dakle država u državi. Proći će dosta dok i taj sistem shvati da su zakoni države primenjivi i na ono čime se taj sistem bavi.

Svi su nelegalni

U „Telekomu” kažu da kada su kupovali TV Arenu sport, „nijedna televizija koja je emitovana putem kablovske distribucije nije imala dozvolu za rad”:
– Napominjemo da je tada Arena sport već imala dozvole za emitovanje u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Aleksandar Mandić

Država preko svog preduzeća kupila je firmu bez odobrenja za rad, odnosno
„mačku u džaku”

Vukašin Obradović

Kablovske televizije ne treba odvojiti od onih u etru

Petar Jeremić

To je nelojalna konkurencija protiv koje se borimo

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi