Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kao gluvi bez signala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2012.

Autor: I. M. Izvor: Večernje novosti

Kao gluvi bez signala

Mnogi meštani koji se poslednjih godina žale da i po nekoliko dana nemaju signal Prvog programa Radio Beograda ne slute da ovakve probleme, do pre desetak godina, nisu imali samo zahvaljujući entuzijazmu Dragana Andrejevića, načelnika opštinske Uprave za urbanizam, zaštitu životne sredine, i komunalne i stambene poslove.

Jer, kad god bi došlo do prekida programa, Dragan je - kako kaže, zahvaljujući skromnom znanju elektronike - menjao osigurače i uključivao uređaje koji su ispadali iz sistema na predajnicima, i postupao po uputstvima kolega iz Emisione tehnike tadašnje RTV Beograd. Iako predajnika nije malo: Đoravica, Mrkonje, Borovac, Šilovo, Sijarinska Banja... Draganu nije bilo teško da prelazi sa brda na brdo i da pomaže sugrađanima.

- Mogao sam da koristim terenska vozila lokalne samouprave i imao ključ kućica u kojima je bila tehnika, a pomoć iz Beograda zvao sam samo za veće kvarove - seća se Andrejević, objašnjavajući da se sve promenilo kada su kućice za
smeštaj tehnike počeli da koriste operateri mobilne telefonije, policija i vojska, a on nije želeo da pruzme odgovornost za toliko skupe tehnike, za koju nije stručan.

Zato sada, češće nego ranije - u siromašnom kraju duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, gde žive uglavnom stariji ljudi - nema signala ni Radio Beograda ni TV programa RTS. A najteže je onima koji, poput potpuno slepog penzionera Radoslava Paunovića, nemaju ni televizor, pa im je radio-prijemnik, i bukvalno, jedini prozor u svet.

- Kad nema signala iz Beograda, slušam "Novosti dana" koje reemituje Radio Leskovac... Više puta sam zvao Službu releja RTS i uvek dobijao odgovor da je tehnika dotrajala. Nikako ne razumem kako je sve to radilo za vreme bombardovanja NATO, a sada sam, u 21. veku, u medijskom mraku, koji mi je, nažalost, i životna sudbina - jada se Radoslav, koji jedino rešenje vidi u uvođenju kablovske televizije...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi