Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Asocijacija medija prihvata poziv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2012.

Izvor: Fonet

Asocijacija medija prihvata poziv

Asocijacija medija prihvata poziv Ministarstva za kulturu i informisanje da aktivno učestvuje u izradi medijskih zakona koji će biti doneti na osnovu Medijske strategije, u čijoj je izradi Asocijacija medija takođe učestvovala. Asocijacija medija smatra da se funkcionisanje u okvirima medijske scene Srbije može unapređivati isključivo istrajnim i na iskustvu i činjenicama zasnovanim aktivnostima u okvirima Medijske strategije i njene primene kroz odgovarajuće zakone, na čemu je, uz podršku Evropske unije (EU) i OEBS, već započeta aktivnost u Ministarstvu kulture i informisanja.

Kako je saopštenoi, na sednici Upravnog odbora Asocijacije medija jednoglasno je ponovljena spremnost da se Asocijacija aktivno uključi u ovaj proces, u skladu sa zajedničkim stavovima medijske zajednice dostavljenim Ministarstvu kulture i informisanja.

Reč je o prepoznavanju minimuma zajedničkih interesa medija i pokušaju da se oni unaprede, kroz različite aktivnosti, uvek sa željom da se sistemskim rešenjima poboljša položaj svih medija, a ne samo članica Asocijacije.

U skladu sa najvišim standardima evropske i svetske medijske industrije, kao i izazovima digitalne ere, Upravni odbor je utvrdio strateška opredeljenja za izradu novog Statuta, definišući Asocijaciju medija kao neprofitnu organizaciju koja zastupa poslovne interese novinskih izdavača, novinskih agencija i portala.

Polazeći od temeljnih principa Medijske strategije i ciljeva reforme medijskog zakonodavstva, kao uslovi za članstvo u Asocijaciji medija novim Statutom će biti propisani transparentnost vlasništva, transparentnost i oditovanje tiraža, transparentnost izvora finansiranja, redovna isplata svih finansijskih obaveza prema državi i zaposlenima, prihvatanje i poštovanje novinarskog kodeksa i odluka Saveta za štampu.

Dodatna aktivnost Asocijacije u narednom periodu biće još više usmerena na edukaciju zaposlenih u medijskim kućama, saradnju sa drugim medijskim i novinarskim udruženjima i održavanje međunarodnih kontakata sa sličnim organizacijama iz Evrope i sveta.

Ovakvo opredeljenje i aktivnosti Asocijacije uticali su na stalni porast broja njenih članica u proteklih devet godina i sve značajnije prihvatanje Asocijacije kao partnera, kako u zemlji, tako i u EU.

Zbog ovakvog načina rada, Asocijacija medija je prijemljena u Evropsku asocijaciju novinskih izdavača (ENPA) i određena za domaćina Generalne skupštine ENPA u maju 2013. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi