Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kovačević odgovorio Tijanićevom Kolegijumu: Ne tražim vaš bakšiš
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2012.

Izvor: RTV, Fonet

Kovačević odgovorio Tijanićevom Kolegijumu: Ne tražim vaš bakšiš

Vi ste javni servis i vaš rad, ne samo da je dozvoljeno, nego je i potrebno kritikovati i komentarisati, ocenio je danas poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Siniša Kovačević u odgovoru Kolegijumu generalnog direktora RTS i konstatovao da "taj program nije dobar", makar se proizvodilo milion emisija godišnje.

 

Kovačević prigovara Kolegijumu što nije objavio njegov "demanti" saopštenja tri novinarke RTS, na šta je Javni servis, kako tvrdi, bio obavezan, "poštujući upravo pravila dobrog ponašanja", a "bogami i zakon".

Prema oceni Kovačevića, nije Kolegijum "kompetentan da odlučuje" o tome da li on neopravdano potražuje 160 hiljada evra od RTS, jer će o tome odlučiti sud.

"Meni vaš bakšiš ne treba. Moju intelektualnu i umetničku svojinu štiti zakon, to je tekovina upravo te Evrope, prema kojoj tako strelovito srljate", ukazao je Kovačević.

On ne želi da komentariše stavove Kolegijuma o raspolaganju marketinškim prostorom, ali očekuje da mu na to pitanje odgovore Vlada Srbije i resorno ministarstvo.

"Uzgred i ovlaš, primećujem da ste unapred prodali oko 80 procenata reklamnog prostora, 'jednoj' agenciji 28, a 'drugoj' 11 posto. Imaju li ta 'jedna i druga' imena i vlasnike?", pita Kovačević.
Da nisu i među njima i ona imena, "koja počinju sa Đ i Š, a završavaju sa ilas i aper", interesuje Kovačevića, koji ponavlja da RTS sekunde prodaje sa popustom i unapred.

"Koliki je gubitak RTS zbog toga, a kolika dobit 'jedne i druge' agencije? Ima li u ovakvom poslovanju elemenata krivičnog dela?", pita Kovačević i najavljuje da će o tome razgovarati "u parlamentu sa ministrom".

Kovačević predviđa da će "procenat naplate biti sve manji, što zbog ekonomske krize, što zbog kvaliteta proizvoda" koji RTS nudi i negira navod Kolegijuma da je RTS u JRT sistemu snimao sedam drama godišnje.

U knjizi Vodič kroz igrani program RTB od 1958. do 1995, koju je priredila Bojana Andrić, u izdanju RTS, navodi se 999 naslova sačuvanih drama, podseća Kovačević i pita šta je sa onih tri posto pretplate koje je RTS dužan da odvaja za srpski film?

"Ako i je tačno to što tvrdite, da vam je program fantastičan, otkud toliko nezadovoljstva", zanima Kovačevića, koji napominje da je RTS horove i orkestre dobio kao ostavštinu, dok Avalski toranj nije sam izgradio.

Kovačević smatra da kritikovanje RTS ne znači afirmaciju šunda i nekulture, razaranje demokratije, pismenosti i kulture, niti trovanje omladine i osporava stav Kolegijuma da Slobodan Selenić nikada nije radio na RTS.

Jeste, itekako je radio. Vodio je i uređivao hronike Bitefa, hronike Sterijinog pozorja, godinama bio predsednik žirija koji je svake godine na anonimnom konkursu birao najbolje drame, dugi niz godina uređivao i vodio kultnu emisiju Petkom u 22, podseća Kovačević.

"I kad smo već tu, da onda pomenemo još neka imena, poput Duška Radovića, Vojina Dimitrijevića, Ljube Ršumovića, Dragana Babića, Zorana Hristića…", navodi Kovačević i ističe da su oni gradili ugled i reputaciju RTS, radeći tako, istovremeno, na vlastitoj afirmaciji i usavršavanju.

To je ta interakcija, koju RTS danas nema, smatra Kovačević i napominje da Javni servis danas takve ljude, osim nekoliko izuzetaka, nema, niti se trudi da ih stvori.

Kovačević se "boji" da će RTS, koji će ostati iza Kolegijuma, biti "samo buđav lebac".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi